Covrigeii sarati, care nu lipsesc din niciun magazin alimentar sau mixt si pe care ii consumam deseori in exces, nu au fost inventati in epoca moderna (in „varianta” de bucatarie, si nu industriala), ci in urma cu sute de ani. In urma sapaturilor arheologice pe malul Dunarii, in apropierea orasului german Ratisbonne, au fost descoperite produse de panificatie usor arse, bine conservate: mici pâini impletite, prajituri gen „croasant” si covrigei sarati, subtiri. Datarea cu carbon 14 a indicat perioada in care au fost preparati: intre anii 1700 si 1800.
De ce este importanta aceasta descoperire pentru arheologii germani? Pe de o parte, pentru ca in ultimele trei decenii de când fac sapaturi in aceasta zona nu au descoperit „obiecte” organice, iar pe de alta, asa cum am mentionat, pentru ca sunt cei mai vechi din lume, descoperiti, nu insa si atestati. Acest tip de covrigei apare in tablouri din secolul al XII-lea.
DORIN MARAN
Comentarii