Prin definitie, o gradina simbolizeaza în principiu fertilitate, ca rod al unei activitati pozitive, al rabdarii, al daruirii. Se stie totusi ca de mii de ani aceasta creatie umana a dobândit si conotatii artistice, nu de putine ori monumentale. De la miraculoasele gradini ale Semiramidei – una dintre cele 7 minuni ale lumii antice – pâna astazi, fantezia umana a dat contururi fabuloase, absolut incredibile unor gradini care depasesc orice asteptare comuna. Iata doar câteva asemenea exemple!
Paradisul pierdut din Heligan. Creata între 1777 si începutul secolului 20 în Cornwall, Marea Britanie, aceasta gradina este singura din Europa care include si o cultura de ananas. Nu e singura atractie, caci aici mai pot fi vazute lacuri cu contururi neobisnuite sau sculpturi florale cu un design particular. Dupa 1990 ea a fost distrusa în parte si apoi restaurata.
Step Garden înseamna „Gradina în trepte”, numele cel mai potrivit pentru o constructie înaltata (nu întinsa!) pe 12 etaje, în stilul piramidelor civilizatiilor precolumbiene, si acoperita cu o vegetatie luxurianta. Atâta doar ca gradina despre care vorbim nu se afla în America de Sud, ci în orasul japonez Fukuoka.
Gradina Speculatiilor cosmice e bizara prin însasi denumirea sa. Creata în sud-estul Scotiei de Charles Jencks si Maggie Keswick pe nu mai putin de 12 hectare, ea constituie un univers care taie respiratia tocmai prin forta speculatiilor matematice si fizice aplicate la arta gradinaritului si concretizate de pilda prin imagini plastice ale unor gauri negre. Iar ca un alt fapt insolit, sa adaugam ca aceasta gradina a facut obiectul unei compozitii pentru orchestra a americanului Michael Gandolfi.
Gradina mecanizata. Ei da, exista si asa ceva! Omega Garden Carusel este un proiect halucinant, daca ne limitam la a-l privi strict ca pe o realizare agricola. Pare desprinsa dintr-un film SF, numai ca aici fantasticul nu-si gaseste locul, întrucât totul este stiinta si inventica. Plantele sunt – sa zicem – cultivate în cilindri de sticla care se rotesc cu o viteza constanta, în organismul lor producându-se transformari biologice cu totul fascinante.
* * *
S-ar putea vorbi infinit mai mult despre gradinile construite aievea, dar care par a fi coborâte din vise ori din basme. Oricum, e bine sa stim ca, în acest mileniu ce nu mai respecta pseudo-reguli împamântenite de veacuri si milenii, nici macar piticii de gradina, la noi destul de apreciati în ultimele decenii într-o anumita mentalitate de tip kitsch, nu s-ar mai bucura de „rasfatul” iubitorilor de frumuseti naturale.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii