• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Gonder, un oras imperial

Gonder, un oras imperial

14 mai 2015
in Amprente ale spiritualitatii
A A

Considerat unul dintre locurile cele mai incarcate de istorie din Etiopia, orasul Gonder (sau Gandar), asezat la o altitudine de 2300 metri, a fost pâna in 1855 capitala tarii. Legenda spune ca in secolul al XVI-lea, imparatul etiopian Labna Dangal a avut un vis profetic, in care i s-a aratat un inger. Acesta l-a indemnat sa caute un loc al carui nume incepe cu G si acolo sa inalte capitala tarii. Etiopienii avusesera pâna atunci numai regi nomazi care isi mutau „resedinta” din loc in loc.

 Regele a inceput sa caute, fara sa gaseasca insa locul aparut in vis. La fel au facut si urmasii lui, care, vreme de un veac, au construit palate in diferite locuri. Prima constructie cu adevarat imperiala a fost ridicata pe o inaltime estica din dreptul lacului Tana, regele Susenyos instalându-si curtea lânga Gorgore.

 Visul imparatului Labna Dangal este implinit insa abia in 1936, când regele Fasilides, fiul lui Susenyos, isi stabileste cartierul general in bazinul Gonder. Fasilides ocupase tronul in urma unei rebeliuni populare a bisericii copte impotriva tatalui sau, care trecuse la catolicism. Noul rege se instaleaza aici, renuntând pentru totdeauna la mutarile in care regii porneau insotiti de tot alaiul curtii: curteni, ofiteri, garzi si servitori, oficialitati si chiar prostituate, in vreme ce bagajele erau purtate de 100.000 de catâri. El a stabilit aici capitala. De aceea a ridicat un castel fortificat, terminat in 1648. Constructia, situata in complexul Fasil Ghebbi poarta semnatura unui arhitect indian adus aici la chemarea regelui. Palatul are doua etaje.

 La parter se afla o camera pentru oaspeti, folosita in general ca sufragerie regala, la primul etaj exista o sala de rugaciune si alte incaperi mai mici pentru activitati zilnice, iar la etajul al doilea dormitoarele bogat mobilate. Palatul cu patru turnuri rotunde si cupola de piatra, cu usile si ferestrele in arc, impresioneaza si prin multimea crenelurilor si a scarilor de bazalt inchis la culoare. In timp, Fasil Ghebbi a fost transformat intr-un complex care cuprindea in interiorul zidurilor sale douazeci de palate regale si circa treizeci de biserici.

 Dupa moartea lui Fasilides, in 1667, a urmat la tron fiul sau, Yohannes I. Preocuparile acestuia vizau atât conservarea religiei copte, cât si dezvoltarea culturii. De aceea, complexului imperial i s-au adaugat biblioteca si cancelaria. Biblioteca, având doua etaje, era impodobita cu crucifixe din tuf rosu, iar cancelaria prezenta minunate frize de fildes. Regele a impus insa respectarea credintei oficiale – copte – având o atitudine ostila fata de musulmani si de evrei si expulzând catolicii care nu voiau sa renunte la religia lor.

 Urmasul la tron al lui Yohannes I a fost Iyasu I, unul dintre nepotii lui Fasilides. El a transformat orasul intr-un important centru comercial, atragând calatori din Europa, Orientul Apropiat si Peninsula Arabica. A construit câteva cladiri importante, cea mai cunoscuta fiind biserica Debre Berhan Selassie.

 Spatiul regal a fost inconjurat de ziduri cu o lungime de 900 de metri, iar interiorul prezenta un amestec de stiluri: indian, arab si baroc. Palatul ridicat de Iyasu I continea o sala patrata inconjurata de trei turnuri. Era numit „Palatul cu sa”, datorita formei ciudate a acoperisului. In jur se aflau si alte cladiri importante: Casa Muzicii, Casa de Casatorii si bisericile.

 Dintre acestea, biserica Debre Berhan Selassie se afla in mijlocul unui parc inconjurat de un zid crenelat. Are peretii si tavanul acoperite de fresce. Regele Yusuf I a murit in 1775, asasinat de fiul sau Tekle Haimanot, ucis la rândul sau dupa numai doi ani de domnie. In 1821, noul rege, Bakaffa, a reusit pentru scurta vreme sa stabilizeze imperiul macinat de lupte sângeroase. A cedat tronul fiului sau Iyasu al II-lea care a sprijinit artele, a dezvoltat comertul si a stabilit in Gonder o comunitate musulmana. Eforturile sale insa nu au fost incununate de succes, pentru ca, mai târziu, regele Tewrodos a mutat capitala in Debre Tabor si mai târziu, in 1855, in Magdela.

 Cu toata frumusetea sa, cu constructiile magnifice si pietele largi, orasul a intrat intr-un con de umbra, desi opusese o rezistenta puternica in fata vicisitudinilor secolului trecut. Guvernul de la Addis Abeba a lansat o mare campanie de restaurare, data fiind imensa mostenire istorica si culturala de aici.

 Multe dintre traditiile orasului s-au pastrat si in zilele noastre. Astfel, in fiecare an are loc o sarbatoare numita Tinket, in cadrul careia sunt sfintite apele inainte ca baile sa fie deschise publicului.

IRINA STOICA

ShareTweet
Articolul precedent

Trei maestri români

Urmatorul Articol

Gradinile din vis

Articole Similare

Amprente ale spiritualitatii

Biserica Domneasca din Pitesti

30 iunie 2025

Reper al orasului si monument istoric, Biserica Domneasca din Pitesti este închinata...

Amprente ale spiritualitatii

Biserica „Sfântul Mina” – Vergu

16 iunie 2025

Emblematica pentru viata spirituala a Capitalei, Biserica „Sfântul Mina” – Vergu din...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Surpatele

26 mai 2025

Aflata în judetul Vâlcea, comuna Frâncesti, satul Surpatele, manastirea cu acelasi nume,...

Amprente ale spiritualitatii

Catedrala Sfântul Spiridon Nou

5 mai 2025

Aflata pe Calea Serban Voda din Bucuresti, Biserica Sfântul Spiridon Nou –...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Brebu – Caras Severin

16 aprilie 2025

Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...

Amprente ale spiritualitatii

Manastirea Durau

1 aprilie 2025

Dat fiind ca doar cu câteva zile în urma, pe 25 martie,...

Urmatorul Articol

Gradinile din vis

Ingrijirea tenului gras

Un ufolog devine interesat de constiinta extinsa

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.