Expozitia multisenzoriala „World Unseen” („Lumea Nevazuta”), o experienta fotografica accesibila tuturor categoriilor de vizitatori: nevazatori, persoane cu deficiente de vedere sau persoane tipice, a fost vernisata la Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” (Soseaua Kiseleff, Nr. 1) din Bucuresti.
Expozitia, în care este folosita tehnologia Canon de imprimare în relief, descrieri audio si planse în Braille, reuneste 12 lucrari impresionante, realizate de fotografi renumiti la nivel international si ambasadori Canon din întreaga lume, printre care fotojurnalistul sud-african Brent Stirton, fotojurnalistul brazilian Sebastiao Salgado, fotograful sportiv Samo Vidic, fotografa de moda Heidi Rondak, fotojurnalistul Muhammed Muheisen (dublu câstigator al premiului Pulitzer) si Rares Besliu, singurul fotograf român prezent în cadrul proiectului.
„Expozitia «World Unseen» este un exemplu perfect al angajamentului nostru de a crea experiente incluzive, care aduc arta, stiinta si tehnologia mai aproape de oameni. Credem ca accesibilitatea nu este doar o responsabilitate, ci si o oportunitate de a inspira si de a conecta oamenii dincolo de barierele fizice sau senzoriale”, a spus dr. Luis Popa, director al Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”.
Potrivit organizatorilor, experienta este dedicata atât persoanelor cu deficiente de vedere, cât si vizitatorilor tipici, si are o componenta educationala valoroasa. Vizitatorii tipici au la dispozitie ochelari speciali, care simuleaza cele mai frecvente sase deficiente de vedere, pentru a întelege perspectiva persoanelor care traiesc cu afectiuni precum glaucomul sau retinopatia diabetica.
„Fotografia este un mijloc de comunicare extraordinar de puternic, care poate stimula imaginatia, iar noi dorim ca aceasta experienta sa fie accesibila tuturor. «World Unseen» a fost creata cu gândul la persoanele nevazatoare si cu deficiente de vedere, pentru a împartasi imaginile si povestile din spatele lor într-un mod complet nou. «World Unseen» este mai mult decât o expozitie de fotografie, este un manifest pentru incluziune, o demonstratie a modului în care arta poate deveni accesibila tuturor. Suntem bucurosi sa colaboram cu Muzeul Antipa pentru a aduce aceasta experienta unica în România si invitam fiecare vizitator sa descopere fotografia într-un mod inedit”, a declarat Petronius Secareanu, director general Canon România.
Expozitia „World Unseen” a fost prezentata anterior în tari precum Croatia, Slovenia, Kazahstan, Ucraina, Germania, Anglia si face parte din circuitul general de vizitare al muzeului pâna pe 2 martie 2025, informeaza Agerpres.
Abracadabra, secretele magiei
Cea mai mare expozitie interactiva de magie din România va putea fi vizitata în perioada 27 decembrie – 4 mai, la Hanul Gabroveni.
„Abracadabra – Secretele magiei” este o invitatie de a patrunde „în culisele iluzionismului si de a descoperi misterele si secretele unor trucuri celebre” precum: Patul fachirului, Cutia cu sabii, Portalul Magicianului sau Scaunele electrice.
„Cu peste 20 de atractii interactive, dispuse în patru zone tematice pe toate cele trei niveluri ale Hanului Gabroveni, expozitia propune publicului un traseu initiatic în arta iluzionismului. Mai mult, cele peste 500 de spectacole live de magie, sustinute de bine-cunoscutul magician MAGITOT si alti maestri iluzionisti, vor transforma Hanul Gabroveni într-un univers magic”, informeaza Agerpres.
„Labirintul” magiei va include patru zone tematice: „Curaj si adrenalina”, „Iluzii optice”, „Teste de îndemânare” si „Jocuri si trucuri surprinzatoare”. Fiecare dintre acestea include o serie de jocuri interactive si demonstratii de magie, unde atât copiii, cât si adultii pot deveni „maestri ai iluzionismului” pentru o zi.
Evenimentul va gazdui zilnic mai multe spectacole live de magie, sustinute de MAGITOT, dar si de alti magicieni profesionisti. MAGITOT, „unul dintre cei mai apreciati magicieni din România”, este absolvent al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, sectia Actorie.
Expozitia va putea fi vizitata, de luni pâna duminica, între orele 11.00 si 19.00, cu exceptia zilei de 1 ianuarie 2025, când va fi închisa. Ultima intrare în spatiul expozitional este la ora 18.00, iar accesul în expozitie se face prin Str. Gabroveni nr. 50-53.
Biletele sunt disponibile online, pe arcub.ro, entertix.ro, abracadabrasecretelemagiei.ro sau la casa de bilete ARCUB.
NICUSOR DINCA
Comentarii