Filmele de groaza ii fac, de cele mai multe ori, pe criticii de specialitate sa strambe din nas dar se bucura de un public numeros. Psihologii ar spune ca spaima fascineaza si nu-i de mirare ca pelicule care-ti fac pielea de gaina, chiar daca nu exceleaza prin virtuti artistice, atrag milioane de spectatori in salile de cinema. Si, cum regula de aur la Hollywood este ca un film de succes sa aiba cel putin o continuare, nu se putea ca o creatie precum Cosmar pe Elm Street sa ramana fara urmari…
Un film deschizator de drumuri
Cei cu mai multi ghiocei in par isi amintesc, desigur, ca in 1984 se realiza unul dintre cele mai de succes filme horror din toate timpurile. Regizat de Wes Craven, filmul il avea ca personaj principal pe un monstru ciudat, numit Freddy Krueger iar din distributie facea parte si foarte tanarul pe atunci Johnny Depp, aflat la debut. Avand un buget relativ modest, de 1,8 milioane dolari, filmul beneficia de efecte speciale menite sa-i paralizeze de frica pe privitori si a adus incasari neasteptate: aproape 26 milioane dolari doar in Statele Unite. A fost, fara indoiala, un film deschizator de drumuri si multe dintre cliseele filmelor de groaza care au urmat au fost inspirate de secventele din Cosmar pe Elm Street. Criticii au aplaudat creatia lui Craven pentru capacitatea sa de a transcende „granitele dintre imaginar si real” si de a se juca abil cu perceptiile spectatorilor.
Wes Craven, suparat ca n-a fost bagat in seama…
La mai bine de un sfert de veac de atunci, o noua echipa si-a asumat sarcina de a-l readuce pe Freddie Krueger in atentia cinefililor. Regizorul Samuel Bayer a aruncat in lupta o echipa de actori cvasinecunoscuti, care se achita insa corect de partitura lor – nu va asteptati sa regasiti, printre ei, vreun Jack Nicholson in Shining… Filmul din 2010 are un buget de 27 milioane de dolari iar producatorii se asteapta sa aduca venituri inzecite, mai ales ca va beneficia de o campanie de marketing bine gandita. Intr-un interviu din iunie 2009 si-a aratat dezamagirea fata de realizarea acestui remake, in primul rand din cauza faptului ca producatorii nu l-au angajat drept consultant, asa cum au facut realizatorii altui remake celebru, „Ultima casa pe stanga”, unde el a „pastorit” intreaga activitate de productie. Dimpotriva, actorul care l-a intepretat pe Freddy Krueger in filmul original, Robert Englund, s-a aratat in-cantat de posibilitatea ca personajul sau sa fie readus in atentie, fiind de parere ca utilizarea tehnologiilor informatice moderne va permite „exploatarea mai eficienta a peisajului oniric” si implicit va baga si mai mult spaima in spectatori.
Monstrii n-au nici macar umor negru
Actorul care-l va interpreta pe „omul din vis” este Jackie Earle Haley, ce a semnat deja contractul pentru acest remake si alte doua continuari. Insusi Englund a laudat alegerea, fiind de parere ca statura impozanta a lui Haley il va ajuta sa intre mai bine in pielea monstrului. Spre deosebire de personajul initial, Freddy din secolul XXI nu mai dispune de acel umor negru care a dat filmului din 1984 o latura comica. Explicand personalitatea lui Freddy, Bayer afirma ca „nu m-am simtit atras de un asemenea personaj, intrucat am vrut sa ofer o imagine mult mai inspaimantatoare si mult mai reala a lui Krueger”. Subiectul este acelasi: un grup de adolescenti dintr-un orasel american de provincie, terorizati, in vis, de un criminal oribil desfigurat ce-si spune Freddy Krueger. Criminalul a fost ucis de un grup de parinti din cartier, hotarati sa-si faca singuri dreptate fata de cel care le-a molestat copiii. Spiritul nelinistit al lui Krueger bantuie acum visele adolescentilor si, spre deosebire de alte fantome, el poate ucide in somn.
Scene onirice fascinante, dar macabre
Samuel Bayer promite ca, gratie efectelor speciale remarcabile de care beneficiaza, filmul va revolutiona genul horror. „Am vizionat zeci de filme de groaza clasice si am ajuns la concluzia ca scenele onirice nu sunt atat de interesante pe cat ar fi fost de dorit sa fie. Singurul lucru misterios este aburul care le invaluie, in rest ele nu au nimic interesant. In realizarea noii versiuni a filmului am fost influentat de expresionismul german al anilor 30 si de filmele lui Tim Burton pentru a crea scene onirice fascinante si in acelasi timp macabre si infricosatoare.
De altfel, cea mai mare parte a filmului se petrece in vis iar scenele te acapareaza total, te tin cu sufletul la gura, astfel incat sa te intrebi, permanent ingrozit, ce mai poate urma acum? In acelasi timp, am vrut ca Freddy sa arate ca o victima reala a focului (personajul piere incendiat de parintii furiosi) iar specialistii in make-up au facut, din acest punct de vedere, o treaba excelenta. Va pot spune ca noul Freddie Krueger arata terifiant si va va da cosmare!”, ne asigura regizorul american.
GABRIEL TUDOR
Comentarii