Antibioticele de sinteza raman in continuare un subiect controversat in lumea medicala. Nimeni nu le contesta capacitatea curativa extraordinara, insa maniera abuziva in care sunt uneori folosite le reduce, pe de-o parte, eficienta, iar pe de alta parte face sa scada imunitatea bolnavului. O veste buna: pentru a trata guturaiul, angina sau chiar cistita se pot utiliza cu succes uleiurile esentiale.
Asa cum arata si denumirea lor, antibioticele sunt substante capabile sa neutralizeze bacteriile. Atunci cand sunt utilizate in afectiuni de origine virala, nu doar ca sunt total lipsite de efect, dar pot reduce numarul bacteriilor „prietenoase” din organism care populeaza peretii intestinali si nu numai, care creeaza o parte din asa-numitul sistem imunitar, facandu-l mult mai vulnerabil la boli. Aromaterapia pune la dispozitie produse ce ar putea fi supranumite, fara vreo exagerare, antibiotice naturale. Din pacate, nu se bucura de o prea larga popularitate, constituind pentru majoritatea bolnavilor ultima alternativa, dupa ce alte tratamente au esuat.
Utilizate inca din Antichitate, uleiurile esentiale au intrat intr-un nemeritat con de umbra in ultimele decenii, fiind dat uitarii faptul ca unele dintre ele pot rivaliza oricand cu produse farmaceutice celebre, destinate eliminarii infectiilor virale, bacteriene, micotice si chiar cu paraziti. Spre deosebire de medicamentele de sinteza, uleiurile esentiale ataca prin invaluire agentii patogeni, modificandu-le treptat, dar radical, mediul in care se dezvolta si se hranesc, fapt ce duce la distrugerea lor definitiva. In caz de cistite recidivante, spre exemplu, tratamentul cu uleiuri esentiale atenueaza progresiv numarul crizelor si intensitatea acestora, ducand in final la vindecare.
Chiar si in cabinetele stomatologice uleiurile esentiale fac parte integranta din tratament: pasta pentru tratarea cariilor, solutiile bucodentare pentru favorizarea cicatrizarii dupa extractie, solutiile folosite in terapia parodontitelor contin uleiuri esentiale. Ele au un puternic efect antiseptic, antiinflamator si analgezic, calmand eficient durerea.
Sub ce forma se pot administra?
– Forma traditionala de comercializare a uleiurilor esentiale (preferata de toata lumea) este sub forma de flacon. Cea mai mare parte a uleiurilor astfel prezentate nu pot fi consumate in stare pura, de aceea necesita diluarea prealabila in miere, zahar, dispersant specific, ulei vegetal etc.
– Preparatele magistrale (gelule, ovule, supozitoare, pomezi…), prescrise de medic, garanteaza calitatea uleiurilor continute (care trebuie sa fie 100% naturale si pure) si o mai buna eficienta a tratamentului.
– Capsulele care contin ulei esential pur sunt recomandate mai ales persoanelor care nu suporta gustul esentelor. Efectul lor este insa mai mult sau mai putin eficient, mai ales ca este vorba de formule destinate consumului larg.
– In lampa de aromaterapie: este o modalitate simpla de a dezinfecta aerul ambiant, mai ales in perioadele de epidemii sezoniere (guturai, gripa, gastroenterite, otite etc.)
– Sub forma de supozitoare si ulei de masaj, adaptate mai ales copiilor.
Remedii cu care nu dati gres
– Daca aveti gripa, varsati doua-trei picaturi de ulei esential de oregano intr-o lingurita de miere. Amestecati cu apa calduta sau cu ceai de musetel, adaugati putina zeama de lamaie si beti cate o cana de mai multe ori pe zi. Daca simtiti ca va paste o raceala, simptomele sunt doar la debut, luati imediat masura pentru a ucide, cum se spune, virusii din fasa: aplicati o picatura de ulei esential de eucalyptus radiata, una de ulei esential de rozmarin si trei de ravensara aromatica pe torace si pe spate. Masati pana cand uleiurile patrund bine in piele si repetati operatiunea de mai multe ori pe zi, pana la vindecare.
– Reduceti riscul de infectare: intr-o lampa de aromaterapie varsati cateva picaturi de ulei esential de cimbru, levantica, eucaliptus radiata, pinus sylvestre. Inspirati vaporii emanati acasa, sau la birou, daca mirosul nu ii deranjeaza pe colegii dumneavoastra, bineinteles. Daca nu, puneti cateva picaturi pe o batista de bumbac si respirati din cand in cand prin ea.
– In caz de cistita puneti doua picaturi de cimbru de munte, arbore de ceai, santal intr-o lingurita de ulei de masline si luati cate o doza inainte de masa de pranz.
– Rani si arsuri: puneti o picatura de ulei pur de levantica pe piele. Acesta ajuta la cicatrizarea ranii si la protejarea contra infectiilor.
– Calatorii in strainatate: pentru a evita riscul de infectie intestinala, puneti o picatura de oregano, rozmarin si busuioc pe un miez de paine si consumati inainte de masa.
MIHAELA VLAD
Comentarii