Edemele se instaleaza cel mai adesea la nivelul gleznelor, care se umfla cu precadere la finalul zilei. Acest lucru poate avea drept cauza o insuficienta venoasa. Sangele are tendinta sa stagneze in partea inferioara a membrelor, ceea ce duce la amintitul simptom. In egala masura, o insuficienta cardiaca, renala, hepatica sau limfatica poate sta la originea aparitiei edemelor. In caz de insuficienta limfatica, fenomenul se constata adeseori doar la nivelul unei singure glezne si cuprinde spre sfarsitul zilei si restul gambei. Pentru a cunoaste exact cauza declansatoare este nevoie, desigur, de un consult de specialitate.
Varicozitati
Varicozitatile sunt mici filamente de culoare rosu deschis sau chiar albastrui ce se observa cu usurinta pe sub pielea membrelor sau coapselor, ce apar ca urmare a dilatarii excesive ale unor vene superficiale sau capilare. Aceste varicozitati inestetice reprezinta o cauza frecventa pentru care femeile se adreseaza specialistului flebolog sau angiolog. Inainte de a apela la un tratament specific care sa le elimine, este necesara efectuarea unui examen detaliat (ecografie doppler) pentru a evalua starea de sanatate globala a retelei venoase. Acest examen prealabil este indispensabil pentru a trata aceste varicozitati corect si a se evita formarea lor ulterioara in alte zone ale corpului dupa numai cateva saptamani. Totusi, in ciuda acestor precautii, varicozitatile risca sa reapara, caci insuficienta venoasa este o maladie cronica si evolutiva. Pentru a infrana aceasta evolutie, este foarte important sa beti multa apa, sa evitati expunerile prelungite la soare (atentie mai ales sa nu va ardeti de la soare pe picioare), sa nu faceti bai fierbinti si sa nu stati prea mult timp in picioare.
Flebita
Localizarea durerii, circumstantele in care acestea au aparut, intensitatea simptomelor… toate aceste elemente ajuta medicul sa identifice originea raului. Daca durerea apare preponderent la finele zilei, este difuza pe toata lungimea picioarelor ori se manifesta dupa ce v-ati suprasolicitat mai multe ore picioarele atunci posibilitatea ca ea sa se datoreze unei insuficiente venoase este foarte mare.
O durere persistenta intr-una dintre glezne insotita sau nu de febra poate avea drept motiv o flebita. In acest caz, glezna este sensibila la atingere, usor deformata si se poate constata o temperatura locala mai mare decat restul corpului. De multe ori insa, aceasta afectiune trece neobservata, nemanifestandu-se nicicum. Singurul in masura sa stabileasca diagnosticul precis este examenul eco-doppler. Flebita se numara printre urgentele medicale, caci apare ca urmare a obturarii unei vene de catre un cheag de sange. Riscul major intr-o astfel de situatie (poate fi chiar mortal) este de embolie pulmonara: o bucata din cheagul raspunzator se detaseaza si porneste in circulatia sangvina mare, putandu-se bloca intr-unul din vasele plamanilor si facand imposibila respiratia. Cu cat flebita este situata mai sus (deasupra genunchiului), cu atat riscul migrarii cheagului este mai mare.
Aparitia unui episod de flebita este deseori legata de o tulburare de coagulare, o alterare a peretelui venos, o incetinire a fluxului sangvin favorizata de o convalescenta prelungita la pat, de exemplu, unele boli ale ficatului, un cancer etc. Daca vi se intampla adesea sa va doara gleznele in timp ce mergeti, acest lucru ar putea fi cauzat de un defect de vascularizare arteriala (arterita).
Cauzele unei dureri resimtite la nivelul picioarelor nu sunt intotdeauna legate de o tulburare vasculara. Pot avea la origine o tendinita, o sciatica, un canal lombar strangulat, un accident muscular sau chiar o carenta de calciu.
Arterita
Cand o durere de glezna sau de picior survine in timpul mersului, facand imposibila deplasarea in conditii normale (persoana schiopateaza) este posibil ca simptomele sa fie determinate de o problema arteriala. Aparitia acesteia este cu atat mai probabila la persoanele care sunt sau au fost fumatoare, sunt diabetice, sufera de hipercolesterolemie sau sunt trecute de 50 de ani. Sunt cazuri cand aceeasi miscare sau efort provoaca schiopatarea si obliga persoana in cauza sa se opreasca din mers. Se vorbeste atunci de „perimetrul mersului”. Este indispensabila parerea medicului specialist, precum si efectuarea unei ecografii doppler. Simptomele amintite pot avea numeroase alte cauze: o problema articulara, neurologica sau musculara.
Varicele
Mai mult sau mai putin inestetice, varicele se observa cu usurinta prin transparenta pielii. Sunt determinate de dilatarea excesiva a unei portiuni de vena, unde sangele nu mai circula normal. Poate fi afectata una sau mai multe vene, iar cauzele responsabile sunt numeroase. Pe de o parte, un rol important il joaca factorul ereditar, precum si modul de viata (profesii ce reclama statul prelungit in picioare), numarul de sarcini, administrarea prelungita de tratamente hormonale.
Tulburarile de circulatie venoasa materializate prin prezenta varicelor sunt multiple: obstructionarea tesutului sub-cutanat si a pielii, pigmentarile locale (mai deschise la culoare) sau chiar ulceratii ale pielii la nivelul gleznelor. Varicele pot fi sediul unei complicatii inflamatorii (se vorbeste de para-flebita). Daca nu sunt tratate la timp, ele pot afecta vene profunde si constitui o flebita.
MIHAELA VLAD
Comentarii