Desi numele lui Val Kilmer se leaga de varianta cinematografica pentru marele ecran „Sfântul”, persoana lui e departe de aceasta notiune. Aroganta pe care si-o exprima cu orice prilej, mai ales pe platourile de filmare, a tocit de-a lungul anilor nervii multor parteneri de joc, ajungând la cea mai înalta culme chiar cu prilejul interpretarii faimosului.
Desi numele lui Val Kilmer se leaga de varianta cinematografica pentru marele ecran „Sfântul”, persoana lui e departe de aceasta notiune. Aroganta pe care si-o exprima cu orice prilej, mai ales pe platourile de filmare, a tocit de-a lungul anilor nervii multor parteneri de joc, ajungând la cea mai înalta culme chiar cu prilejul interpretarii faimosului… Sfânt. S-a spus la vremea respectiva ca a oripilat prin comportament întreaga echipa de actori si tehnicieni, fapt care pentru un timp l-a costat pe masura; persoana sa a intrat într-un con de umbra, ofertele serioase s-au împutinat. Paharul se umpluse. Când a lucrat pentru „Top Gun”, tirul ironiilor veninoase s-au îndreptat, evident, spre Tom Cruise, vedeta filmului. Aroganta insuportabila l-a determinat pe nimeni altul decât Marlon Brando sa paraseasca platoul, hotarât sa renunte la rol, fapt care a creat mari probleme regizorului filmului „Insula doctorului Moreau”. Dupa „Umbra si prada”, Michael Douglas care nu i-a înghitit resemnat capriciile, a jurat sa nu mai joace împreuna cu el. În „Batman” s-a spus ca a avut un comportament de super-zero (în contrast cu notiunea de super-erou).
Cu toate acestea, orgoliul actorului n-a suferit, cu atât mai mult cu cât partenerele sale din filme i-au luat de obicei apararea, considerând ca stilul lui e chiar agreabil. Elisabeth Shue („Sfântul”) a declarat, de exemplu, ca Val e un barbat foarte simpatic. Doar în momentul când si-a vazut cariera în pericol se pare ca vedeta plina de aroganta si-a reconsiderat atitudinea si a optat pentru un compromis: acela de a-si mai calma orgoliile în schimbul unui rol. Cu drama romantica „Prima privire”, regizorul Irwin Winkler i-a acordat o sansa. Partenere: Mira Sorvino si Kelly McGillis, care s-au declarat în final încântate de colaborarea cu „oaia neagra a Hollywood-ului în materie de ifose de vedeta”. Iar rolul i s-a potrivit perfect pentru perioada pe care o traversa.
Kilmer, un rasfatat al femeilor
Virgil (Val Kilmer) traieste într-un mic orasel din Connecticut si este adorat de femei. Unele doamne sunt în stare sa cheltuiasca averi pentru a beneficia, pe jumatate dezbracate, de sedintele de masaj practicate de seducatorul kino-terapeut, angajat într-un centru de talasso-terapie. Amy (Mira Sorvino), tânara arhitecta din Manhattan, nu face însa parte din aceasta categorie. Suprasolicitata de stresul cotidian, apeleaza la serviciile clinicii pentru simplul fapt ca simte nevoia de relaxare. N-o intereseaza cine este angajatul care se va ocupa de sedintele de recuperare. Nici acesta, Virgil bineînteles, nu pare interesat de persoana ei. Numai ca prin intermediul mâinilor atât de pricepute în arta masajului, Amy descopera ca alaturi de ea se gaseste un barbat demn de toata atentia: frumos, blând, senzual, plin de umor, capabil sa asculte si sa zâmbeasca fermecator. Abia dupa un timp îsi da seama ca e nevazator si afla ca si-a pierdut vederea la vârsta de trei ani, ca urmare a unei malformatii congenitale. Dar Amy intrase deja în universul barbatului care, în ciuda handicapului, traia ca un om normal. Povestea de iubire începe sa-si depene filele, vacanta lui Amy se sfârseste, slujba din Manhattan nu poate fi neglijata, întoarcerea acasa e obligatorie. Acolo, în singuratatea si dorul de iubitul din Connecticut, Amy citeste cu totul întâmplator într-o revista ca un oftalmolog a pus la punct un tratament spectaculos privind maladiile de retina. Convinsa ca Virgil va fi mult mai fericit daca îsi va recapata vederea, îl convinge sa se opereze si spera în miracol. Din pacate, Virgil, cu simtul vazului restabilit, descopera o lume pe care n-o iubeste, pe care o refuza visceral.
Filmul este inspirat de o întâmplare autentica. Specialistii spun ca în ultimele doua secole s-au înregistrat 20 de cazuri de redobândire a vederii. Desi pare incredibil, jumatate din cei ce au avut sansa de a beneficia de acest miracol au sfârsit prin si-nucidere, nesuportând violenta înconjuratoare care le-a tulburat pacea de dinainte. Pentru a fi credibil, Val Kilmer a tratat rolul cu multa seriozitate. Se spune ca a lucrat la personajul sau multe luni înainte de începerea filmarilor, „s-a antrenat” pentru ipostaza de nevazator cu ajutorul unui prieten care si-a pierdut vederea în razboiul din Vietnam.
Orbit multa vreme de orgolii, Val Kilmer pare sa fi depasit întrucâtva acest handicap, astfel încât sa poata sa se numere printre cei ce prefera sa fie supravietuitori si nu sinucigasi.
Vizita virtuala
Prima Scoala Româneasca din Sfântu Gheorghe, atestata documentar din anul 1799, poate...
Comentarii