Satul Corbesti din judetul Bihor se bucura de una dintre cele mai cunoscute biserici de lemn din tara noastra. Având hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” biserica a fost ridicata pe la începutul secolului al XVII-lea.
Satul Corbesti din judetul Bihor se bucura de una dintre cele mai cunoscute biserici de lemn din tara noastra. Având hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” biserica a fost ridicata pe la începutul secolului al XVII-lea. Data exacta este greu de precizat, dar a fost estimata dupa starea generala a monumentului. Cu prilejul vizitatiei canonice din anul 1756, oamenii locului au subliniat ca „satul a construit biserica”, iar preotii Urs si Pascu au confirmat acest lucru întru totul. Locasul a suferit, de-a lungul timpului, mai multe reparatii si renovari – cea mai serioasa restaurare efectuându-se în 1975, sub conducerea specialistilor de la Directia Monumentelor Istorice, apelându-se în acest sens la mesteri tarani priceputi din Maramures. Cu acest prilej a fost înlocuita o parte din bârnele peretilor, acoperisului si turnului si a fost schimbata sindrila.
Biserica are o nava dreptunghiulara, careia i se adauga o absida nedecrosata cu plan trapezoidal. Bolta semicilindrica a naosului este sustinuta de un arc dublu în intrados, legat prin contrafise solide de grinda gigant. Este un sistem de boltire pe care nu-l mai întâlnim la alte biserici de lemn de pe valea Crisului Negru, cu exceptia celei din Ceisoara. Un brâu reliefat în bârna a treia a peretilor înconjoara biserica, oprindu-se în dreptul iesirilor de la intrare de unde se desfasoara alte brâuri pe verticala stâlpilor portalului sau sus pe bârna arcuita, alaturi de cunoscutii „dinti de ferastrau”. Turnul are o forma originala, deasupra galeriei deschise aparând un coif care se continua cu sageata de forma piramidala. Pictura veche abia se mai vede dar sunt bine conservate chipurile celor 12 apostoli de pe iconostas.
Fiind foarte vechi, o parte dintre bunurile bisericii a fost distrusa sau s-a risipit dar exista aici câteva exemplare de carte ve-che româneasca si o icoana pe lemn din 1761. Între aceasta si pic-tura de pe pereti exista multe simi-litudini stilistice, de unde s-a tras concluzia ca au fost pictate în acelasi timp si, posibil, de aceeasi mâna.
Manastirea Brebu – Caras Severin
Manastirea Brebu, din satul cu acelasi nume din judetul Caras-Severin, este un...
Comentarii