La 30 de ani cursa contra cronometru!
Perioada dintre 30 si 45 de ani este considerata cea mai activa pe parcursul unei vieti: activitatea profesionala, obligatiile familiale, grija pentru copii, relatiile sociale nu lasa aproape nici un moment de ragaz. Pentru a face fata ritmului accelerat al vietii cotidiene, adultul sare peste micul dejun sau îl expediaza în câteva minute, se multumeste cu o asa-zisa masa de prânz improvizata pe unde apuca si se napusteste cu adevarat asupra mâncarii seara târziu, dupa încheierea ultimelor sarcini de serviciu si din casa.
La 30 de ani cursa contra cronometru!
Perioada dintre 30 si 45 de ani este considerata cea mai activa pe parcursul unei vieti: activitatea profesionala, obligatiile familiale, grija pentru copii, relatiile sociale nu lasa aproape nici un moment de ragaz. Pentru a face fata ritmului accelerat al vietii cotidiene, adultul sare peste micul dejun sau îl expediaza în câteva minute, se multumeste cu o asa-zisa masa de prânz improvizata pe unde apuca si se napusteste cu adevarat asupra mâncarii seara târziu, dupa încheierea ultimelor sarcini de serviciu si din casa. Neglijentele si erorile datorate cursei contra cronometru din aceasta etapa de viata îsi spun cuvântul asupra sanatatii, mai întâi în surdina, apoi sonor. Stresul este suveran, în timp ce sedentarismul si alimentatia dezechilibrata îsi fac de cap. Acumularea de kilograme peste greutatea normala, oboseala, proasta dispozitie, iritabilitatea, depresia sunt primele semne ca lucrurile nu stau cum ar trebui.Ce trebuie sa contina alimentatia zilnica?ì Hidrati de carbon (glucide complexe), principala sursa de energie pentru toate functiile corpului uman. Produsele din cereale, pastele fainoase, orezul, cartofii, leguminoasele… pot fi considerate alimente „dopante” din punct de vedere energetic, cu efect pozitiv atât asupra activitatii fizice, cât si nervoase. ì Alimente bogate în fier. Ficatul si carnea de vaca, ouale, tonul, drojdia de bere, soia, susanul, polenul, fasolea alba, grâul, migdalele, nautul, nucile, spanacul etc. sunt adevarate mine de fier, element care sustine activitatea fizica si intelectuala intensa, mare consumatoare de oxigen (fierul continut în globulele rosii capteaza oxigenul si îl transporta la fiecare organ).ì Calciu. Produsele lactate, legumele (varza în special), apa minerala etc. sunt surse de calciu indispensabil mentinerii unui capital osos în buna stare.ì Vitamina C. Este un stimulent general, ideal pentru omul deosebit de activ. Iarna îndeosebi, consumul unui gram pe zi de vitamina C contribuie la consolidarea sistemului imunitar. Un sfat adresat în special fumatorilor!ì Ceai si suc de rosii. Ca si supa sau apa normala sau minerala, ceaiul si sucul de rosii constituie o sursa care poate completa în mod fericit necesarul zilnic de lichide (aproximativ 2 litri). În plus, acestea au calitati antioxidante si meritul de a taia senzatia de foame dintre doua mese principale, înlaturând tentatia de a rontai produse cu un continut prea mare de zahar sau grasimi.Inamicii principali:ã Dulciurile. Prajiturile, bomboanele, sucurile îndulcite cu zahar etc. sunt produse „dopante” artificiale pentru organism. Acestea ofera un impuls energetic de scurta durata, dupa care se instaleaza din nou oboseala. În plus, stimuleaza secretia de insulina, favorizând pofta de mâncare si cresterea în greutate.ã Tutunul. Stresul îi determina adesea pe fumatori sa sporeasca numarul tigarilor fumate, iar pe nefumatori sa încerce aceasta „metoda de relaxare”. Riscurile asumate prin practicarea fumatului sunt arhicunoscute.
Glezne si picioare umflate
Marea majoritate a persoanelor active s-au confruntat cu aceasta problema, afectiune denumita...
Comentarii