O noua procedura ambulatorie determina ameliorarea durerii de durata pentru pacientii care sufera de artrita moderata pâna la severa la nivelul articulatiilor soldului si umarului, potrivit unui studiu prezentat de Societatea Radiologica a Americii de Nord (RSNA).
Persoanele cu dureri moderate pâna la severe legate de osteoartrita se confrunta cu optiuni de tratament limitate. Abordarile obisnuite, cum ar fi injectiile cu anestezice si corticosteroizi in articulatiile afectate, se dovedesc mai putin eficiente pe masura ce artrita progreseaza si se agraveaza.
De obicei, in timp, pacientii devin mai putin receptivi la aceste injectii. Prima injectie anestezic-corticosteroida poate oferi sase luni de ameliorare a durerii, a doua poate dura trei luni, iar a treia poate dura doar o luna. Insa treptat, gradul de ameliorare a durerii devine nesemnificativ.
Fara o ameliorare considerabila a durerii, pacientii se confrunta cu perspectiva unei interventii chirurgicale de inlocuire a articulatiilor. Unii dintre ei nu sunt insa eligibili pentru operatie, din motive de sanatate, in timp ce multi altii aleg sa nu treaca printr-o operatie atât de importanta. Pentru acestia, singura alternativa viabila pot fi analgezicele cu opiacee, care prezinta riscul provocarii dependentei.
Specialistii nord-americani au studiat aplicarea unui nou tratament de radiologie interventionala cunoscut sub numele de ablatie racita prin radiofrecventa (c-RFA), pentru a obtine ameliorarea durerii in cadrul artritei degenerative avansate.
Procedura implica plasarea acelor in care exista nervii senzoriali principali in jurul articulatiilor umarului si soldului. Nervii sunt apoi tratati cu un curent de intensitate scazuta, incetinind transmiterea durerii catre creier. Tratamentul a fost efectuat la doua pâna la trei saptamâni dupa ce pacientii au primit diagnostice de blocaje nervoase.
Pacientii au finalizat apoi sondaje pentru a-si masura functia, intervalul de miscare si gradul de durere inainte si la trei luni dupa procedurile de ablatie. La cei cu dureri de umar, scaderea durerii a fost de 85% si cresterea functiei de aproximativ 74%. La pacientii cu dureri de sold, a existat o reducere de 70% a durerii si un câstig al functiei de aproximativ 66%.
Noua metoda ofera inca o alternativa pentru pacientii care se confrunta cu perspectiva operatiei. In plus, poate reduce riscul dependentei de opiacee. Aceasta metoda constituie o ultima solutie pentru pacientii care nu pot fi activi fizic si sunt susceptibili de a dezvolta o dependenta de narcotice.
De mentionat ca, impreuna, articulatiile genunchiului, umarului si soldului reprezinta aproximativ 95% din toate cazurile de artrita. Utilizarile potentiale ale procedurii prezentate mai sus includ si tratarea durerii legate de boli cum ar fi cancerul si sindromul de durere legat de anemia falciforma (tulburare ereditara a sângelui), de exemplu.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii