Durerea lombara este termenul medical pentru durerea în partea inferioara a spatelui, în regiunea vertebrelor lombare. Este cea mai frecventa forma de durere de spate, în majoritatea cazurilor nefiind grava.
Peste 80% din populatie sufera la un moment dat de dureri de spate, iar prevalenta afectiunii continua sa creasca. Poate aparea la toate vârstele, cu vârfuri de debut în adolescenta si în jurul vârstei de 45 de ani.
Nu este neobisnuit ca durerile de spate sa apara fara semne de avertizare. De îndata ce se întâmpla acest lucru, este imperativ sa va gânditi cu atentie înainte de a efectua actiuni care sunt de obicei inofensive, deoarece pot agrava problema si pot întârzia vindecarea daca sunt efectuate fara precautii speciale. Urmând aceste sfaturi, preveniti agravarea durerii de spate sau ca ea sa devina cronica.
Statul jos, o problema dificila!
Scobitura usoara formata la partea inferioara a coloanei vertebrale în pozitia sa naturala se numeste lordoza. Absenta lordozei ajuta la mentinerea durerilor de spate, punând tensiune pe ligamentele care leaga vertebrele.
O pozitie neadecvata în sezut elimina lordoza, motiv pentru care evitati canapelele si fotoliile moi, cu exceptia cazului în care aveti o perna lombara adecvata. Stând pe scaun, asigurati-va ca va mentineti drept, cu pelvisul bine pozitionat între spatar si scaun.
De asemenea, o rola lombara specifica permite mentinerea acestei pozitii fara efort, facând-o mai relaxanta. Nu va îndreptati picioarele, deoarece acest lucru reduce si lordoza.
Pozitia culcat poate induce si posturi negative. Folositi o perna speciala sau, în caz contrar, înconjurati-va talia cu o cârpa pliata sau rulata, pentru a oferi sprijin partii inferioare a spatelui în timpul somnului.
Mentineti activitatea fizica!
Durerea face o persoana mai putin activa în mod natural. Cu toate acestea, în cazul durerilor de spate, kinetoterapeutii recomanda sa ne punem corpul în miscare. Desigur, vom avea grija sa ne protejam spatele, în special în urmatoarele situatii:
– În ceea ce priveste activitatea fizica, orice lucru care necesita aplecare – chiar si usor – ar trebui interzis. Aceasta include ocupatii comune, cum ar fi aspirarea sau efectuarea unei sarcini pe o suprafata joasa, dincolo de raza de actiune a bratelor. În acest din urma caz, luam în considerare posibilitatea de a desfasura munca în pozitie asezat, cu o perna lombara.
– De cele mai multe ori, când tusim sau stranutam, ne aplecam în mod natural înainte. Când se întâmpla acest lucru, este important sa fim pregatiti pentru a nu fi surprinsi: înclinam capul, dar nu spatele!
Orice ridicare de greutati, chiar si a celor usoare, trebuie efectuata cu mare precautie: prin îndoirea genunchilor si nu prin curbarea spatelui, si având grija sa ramânem drept, de la începutul pâna la sfârsitul efortului, fara graba.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii