• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 14 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 14 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cataplasma – un leac stravechi, mereu actual

Cataplasma – un leac stravechi, mereu actual

22 ianuarie 2024
in Consultatii fara plata
A A

De cele mai multe ori, despre cataplasme se vorbeste ca despre clasicele remedii „ale bunicii”. Totusi, chiar daca ele sunt folosite mai rar decât în urma cu decenii, eficacitatea lor dovedita si confirmata prin proba timpului le face si astazi utilizabile, în special în zonele rurale, unde asistenta medicala este departe de cea accesibila în orase. În functie de afectiunea careia i se adreseaza preparatul medical popular poate proveni din cele mai diferite surse.

– Grasime animala aplicata pe piept. Acest remediu special împotriva racelii se bazeaza pe grasimea de vita sau de oaie (seu), care se încalzeste usor pentru a se înmuia, apoi i se adauga diverse plante. De exemplu, menta ajuta la eliminarea congestiei, în timp ce mustarul adauga putina caldura cataplasmei.

Dupa ce seul si ierburile au fost omogenizate, înfasurati amestecul într-o bucata de pânza de bumbac si aplicati-l pe piept. O alta cataplasma eficace consta din mustar, faina si apa. Amestecati patru linguri de faina cu doua linguri de mustar uscat si adaugati suficienta apa calduta pentru a obtine o pasta.

Luati un prosop neted (nu servetel) si întindeti pasta pe jumatate din prosop, pe o parte. Îndoiti cealalta jumatate de prosop peste pasta si aplicati pe piept. Lasati cataplasma pe piept 20 de minute, dupa care curatati bine reziduurile cu o cârpa curata si umeda. Cataplasma se aplica la interval de circa sase ore.

– Galbenus de ou si lapte pentru combaterea durerii în gât. Ceva mai cunoscuta, aceasta reteta se foloseste tot în caz de raceala, însa pentru combaterea durerii în gât. Se bate bine un galbenus si se adauga o lingurita de îndulcitor (zahar sau miere), cu care se amesteca, apoi se adauga o jumatate de cana de lapte fierbinte.

Se dizolva o lingura de unt nesarat în amestecul cald. Pentru ca aceasta bautura sa fie mai gustoasa, puteti adauga putin coniac sau rom (desigur, doar pentru adulti). Galbenusul de ou amelioreaza durerea din gât, iar L-triptofanul din laptele cald va ajuta sa dormiti mai linistit atunci când sunteti racit.

– Ceapa si untura. Daca suferiti de durere în gât din cauza racelii, puteti sa taiati o ceapa cruda si sa o introduceti în sosete! Ceapa contine alicina, care poate reduce inflamatia din organism si actioneaza ca un antioxidant.

În aceeasi idee, se cunoaste si un remediu englezesc vechi, mult mai insolit. Luati o pereche de sosete si înfasurati-le în jurul gâtului dupa ce mai întâi ungeti gâtul fie cu grasime de pui, topita, fie cu untura; aceasta procedura provoaca transpiratia care „elibereaza” fierbinteala si boala din organism.

– Napii constituie un expectorant foarte eficace, care ajuta la calmarea tusei si pot fluidiza mucusul din corp atunci când secretia însoteste raceala. De asemenea, sunt plini de vitamine A, B si C.

În unele tari, este foarte obisnuit ca persoanele care sufera de raceala sa gateasca o farfurie cu piure de napi si sa-i consume pentru a reduce simptomele racelii. Alta reteta consta în prepararea unui amestec de napi pentru calmarea durerii în gât sau a tusei dureroase si persistente.

Pentru aceasta, curatati si taiati un nap în bucati. Fierbeti 150 de grame într-un litru de lapte timp de 40 de minute, apoi strecurati lichidul si lasati-l putin la racit înainte de a-l bea. Pentru un gust mai placut, puteti adauga putina miere. Acest amestec amelioreaza tusea, datorita unui compus natural care slabeste si elimina secretiile si dezinfecteaza tractul respirator.

Totusi, daca nu este chiar agreabil sa mâncati piure de napi sau sa beti lapte infuzat cu napi, puteti prepara un sirop. Se curata un nap, se taie în felii subtiri. Într-un castron sau un recipient de plastic, puneti o felie, presarati putin zahar brun, adaugati o alta felie de nap si asa mai departe. Acoperiti recipientul si lasati preparatul sa stea astfel timp de 12 ore, dupa care scurgeti siropul si pastrati-l într-o sticla. Se consuma dupa cum este necesar.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Masti care redau tenului stralucirea

Urmatorul Articol

Razboiul Stelelor, un science-fiction plin de aluzii istorice

Articole Similare

Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Consultatii fara plata

Când Soarele nu mai „livreaza” suficienta vitamina D…

11 noiembrie 2025

Sezonul rece, respectiv toamna si iarna, nu înseamna doar traditionalul belsug de...

Consultatii fara plata

Beneficiile orei standard permanente

27 octombrie 2025

Schimbarea anuala a orei oficiale are la baza ratiuni exclusiv economice, care...

Consultatii fara plata

Tratament modern contra durerilor de spate

27 octombrie 2025

Combinatiile dintre terapia cognitiv-comportamentala, mindfulness si exercitiile fizice au devenit unele dintre...

Consultatii fara plata

Când „dulcele” devine amar

15 octombrie 2025

Atrasi de produsele comestibile cu gust dulce, copiii fiind cei mai rasfatati...

Consultatii fara plata

Higheghe si vin

6 octombrie 2025

În Piata Unirii din Oradea, aproximativ 600 de dansatori din 20 de...

Urmatorul Articol

Razboiul Stelelor, un science-fiction plin de aluzii istorice

„EMINESCU 174”

18 ianuarie 474 – Imparatul Leon al II-lea urca pe tronul Bizantului

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

6 noiembrie 1494 – S-a nascut sultanul Soliman Magnificul

11 noiembrie 2025

Soliman Magnificul, cunoscut si sub numele de Soliman I, a fost unul...

Citeste mai departe
Blitz

Filme de Oscar despre laureatii cu… Nobel!

11 noiembrie 2025

De la savanti care au schimbat cursul stiintei pâna la lideri care...

Citeste mai departe
Blitz

Tinutul Momârlanilor, Tara dintre Jiuri

11 noiembrie 2025

Cunoscuta si ca Tinutul Momârlanilor, o denumire de suflet pentru locuitorii zonei,...

Citeste mai departe
Femina Club

Pasi esentiali

11 noiembrie 2025

Un adevar ce nu poate fi ignorat este acela ca pielea din...

Citeste mai departe
Femina Club

Pateuri cu sardele

11 noiembrie 2025

Un pachet cu aluat de pateuri. Umplutura: o conserva cu sardele, piper....

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 10-16 noiembrie 2025

11 noiembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Saptamâna aceasta va fi una care va va multumi pentru...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.