Desi suna a lozinca demonetizata, e de preferat sa ne straduim sa preintampinam aparitia bolii, decat sa ne chinuim sa o tratam si sa-i anihilam consecintele. Iar masurile de prevenire tin de stilul nostru de viata, exprimat in igiena, alimentatie, obiceiuri daunatoare cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool, capacitatea de a face fata la stres, predispozitia catre miscare fizica sau sedentarism etc. Ce ne recomanda specialistii in aceste privinte?
Igiena
– Spalati-va pe maini cat mai des cu putinta. Folositi, daca e posibil, un sapun dezinfectant, antibacterian.
– Nu va atingeti fata cu mainile: caile de patrundere a virusilor in organism sunt gura, nasul, chiar ochii. La serviciu, la scoala, in mijloacele de transport in comun, in magazine, mainile pot veni in contact cu agentul patogen, transformandu-se in purtatoare foarte apropiate ale virusilor.
– Folositi cu precadere batistele de unica folosinta, cele de hartie. Batistele din panza sunt adevarate depozite de agenti patogeni, iar buzunarul sau poseta reprezinta cel mai favorabil mediu pentru dezvoltarea virusilor.
– Dezinfectati cat mai des cu putinta obiectele utilizate de mai multe persoane (telefon, telecomanda, obiecte de uz casnic).
– Folositi cu multa precautie toaletele publice, avand in vedere ca virusii supravietuiesc timp de cateva ore pe scaunul de toaleta, chiuvete, robineti, clante etc. In acest sens, o igiena sporita trebuie aplicata si in baile sau toaletele din propriile case.
– Respirati pe nas, nu pe gura! In cazul respiratiei pe gura, mucoasa si gatul devin uscate, permitand patrunderea mai usoara a virusilor in organism.
– Aerisiti cat mai des camerele in care locuiti!
Alimentatie
– Consumati cat mai multe alimente naturale! Legumele si fructele proaspete contin substante care sporesc rezistenta organismului in fata bolilor. E vorba despre sulforafan, prezent mai ales in varza, conopida si broccoli, de alil-sulfizi inclusi in ceapa si usturoi, si de flavoizi, care intra in componenta verdeturilor, citricelor si coacazelor. In urma actiunii acestora, organismul absoarbe mai multa vitamina C, care ajuta sistemul imunitar in lupta contra gripei.
– Consumati iaurt! Specialistii sustin ca prin consumul zilnic al unui pahar cu iaurt pericolul de a contracta gripa este mult diminuat. Bacteriile cu efect benefic din acest aliment ajuta sistemul imunitar sa produca substante menite sa actioneze impotriva bolii.
– Beti multe lichide! Apa, sucurile naturale de fructe sau de legume, ceaiurile medicinale indeparteaza toxinele din organism, favorizand totodata procesele metabolice.
– Profitati de efectul benefic al plantelor medicinale! Enumeram cateva dintre cele mai recomandate: ghimbir, ginseng, reisi sau ciuperca sitake, alge de mare (la mancarurile gata preparate se folosesc, sub forma de pulbere, in loc de sare).
– Consumati alimente cu aport de zinc! Zincul este deosebit de important pentru sistemul imunitar, deoarece favorizeaza productia de anticorpi. Exista numeroase studii care dovedesc ca persoanele care sufera de lipsa de zinc in organism sunt mai vulnerabile in fata racelii, gripei sau a infectiilor secundare. Carnea, germenii de grau, crevetii si stridiile sunt cateva dintre alimentele cu un continut de zinc suficient pentru organism. Atentie, insa! Consumul in exces si pe o perioada indelungata al alimentelor bogate in zinc poate avea efecte nedorite, manifestate prin declansarea unor afectiuni cardiace, dereglari ale functionarii glandei tiroide etc.
– Asigurati organismului necesarul optim de vitamina C! Inca din 1968 Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut si a sustinut studiile care au demonstrat legatura dintre vitamina C si rezistenta organismului la gripa si alte boli infectioase. Cum se explica? Datorita vitaminei C, organismul isi intensifica productia de interferon (o substanta "antivirotica", avand rol in mobilizarea celulelor sistemului imunitar). Desi, de-a lungul anilor, au existat numeroase controverse privind doza optima zilnica de vitamina C pentru organism, s-a ajuns la concluzia ca aceasta s-ar situa, in functie de individ, intre 250 si 1000 miligrame pe zi. Avand in vedere ca vitamina C este un acid destul de puternic si ca la unele persoane poate provoca intoleranta, intoxicatie, dureri de stomac sau diaree, e de preferat fie sa aflati singuri, prin tatonari prudente, doza ideala pentru propriul organism, fie, cel mai corect, sa cereti sfatul unui medic.
– Asigurati organismului cantitatea zilnica necesara din vitaminele A, B si C, precum si antioxidantele esentiale cum ar fi: calciu, magneziu, fier si zinc. Conform unor studii, cel putin o treime din populatie consuma mai putin de 70 la suta din cantitatile necesare. Cate o tableta zilnica de multivitamine poate compensa lipsa acestora datorata unei alimentatii dezechilibrate din punct de vedere al valorilor nutritive.
Fumatul si consumul de alcool
– Fumatorii sunt prazi mai usoare in calea gripei. Fumatul contribuie in primul rand la procesul de uscare a mucoaselor proprii sistemului respirator, fapt care permite virusilor sa patrunda mai usor in organism. S-a constatat ca la fumatori boala este de mai lunga durata, iar posibilitatea aparitiei complicatiilor este mult mai crescuta.
– Consumul de alcool in exces dinamiteaza in timp sistemul imunitar. Organismul pierde apa si, implicit, o mare cantitate de vitamine A, B si C, esentiale pentru a asigura functionarea normala a capacitatii de aparare a organismului. De asemenea, consumul unor cantitati mari de alcool are efecte negative asupra ficatului, care este cel mai important sistem de filtrare din organism. Virusii vor fi eliminati cu intarziere din organism, iar capacitatea lor de a naste complicatii va fi, evident, mai crescuta in cazul unui ficat disfunctional.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii