Ospat primitiv. In cadrul unor vaste lucrari de extindere a portului Rotterdam, cel mai mare din Europa, au fost scoase la suprafata din Rin de la o adancime de 20 de metri, oseminte umane, fragmente minuscule de oase arse si carbuni. Studiile efectuate de arheologi au relevat faptul ca aceste obiecte, datand din epoca de piatra, au fost arse de om pentru a frige carnea. In acea epoca, in urma cu 10.000 de ani, zona bogata in flora si fauna a atras vanatorii si culegatorii care traiau in mici grupuri de 8-12 indivizi.
Culoare ancestrala
Un atelier preistoric vechi de 100.000 de ani in care primii oameni moderni au produs si stocat ocru a fost descoperit intr-o pestera din Blombos (Africa de Sud). Pigmentul era folosit pentru picturi murale si corporale, acestea din urma avand rolul de a indeparta spiritele malefice.
Palat efemer
In timpul unor excavatii din marginea orasului Toulouse unde va fi construit un cartier ultramodern, au iesit la lumina fundatiile unei cladiri monumentale cu o lungime de 40 de metri si o latime de 20 de metri, probabil resturile unui palat vizigot. Intre anii 428 si 502, Toulouse a fost capitala regatului vizigot care s-a mutat apoi in Toledo. Situl se afla in studiu pana in primavara anului viitor dupa care vestigiile vor fi distruse.
Cuptoare uriase
In timpul sapaturilor efectuate in Selinonte, o veche cetate greaca din Sicilia fondata in secolul VII i.Hr., arheologii au descoperit vestigiile unuia dintre cele mai mari cartiere ale artizanilor din Grecia antica. Selinonte era intre secolele VI-V i.Hr. una dintre cele mai importante cetati grecesti.
Cercetarile au scos in evidenta faptul ca industria artizanala, in special, era extinsa si foarte bine organizata. Infrastructura se afla la intrarea in cetate, pentru ca zgomotele, fumul, mirosurile neplacute sa nu afecteze locuitorii. Printre vestigii, figurau cele ale unor imense cuptoare cu un diametru de 7 metri in care erau arse vasele din lut.
Informatiile legate de conditiile sociale din timpul construirii primelor colonii grecesti sunt reduse. Se stie insa cu certitudine ca grecii s-au raspandit in diverse regiuni europene din cauza saraciei, fondand asezari pe care le-au transformat in orase prin eforturi si un spirit organizatoric exemplare, diversificandu-si activitatile.
Sapaturile continua…
DORIN MARAN
Comentarii