Orasul Gand cum ii spun valonii sau Gent, in denumirea flamanda se afla in nord-vestul Belgiei si este al treilea port al tarii. Situat la jonctiunea canalului Leie cu fluviul Schelde este amintit documentar din secolul al VII-lea cand a inceput sa se dezvolte in jurul manastirilor. St. Bavon si St. Pierre, devenind cunoscut sub numele de Gauda. Vechiul oras, strabatut de stradute intortocheate, devastat de normanzi in secolul al IX-lea intra sub protectia contilor de Flandra care construiesc aici o fortareata de piatra pe amplasamentul actualului castel Gravensteen. Fortareata ridicata de contele Baudoin I a fost reconstruita mai tarziu din ordinul lui Phillippe de Alsacia.
Din varful donjonului ti se ofera o panorama exceptionala atat a centrului istoric al orasului cat si a centurii urbane si industraiale a acestuia. In secolele XI-XII, industria de postav si de in a cunoscut o crestere considerabila, iar navele, circuland pe canale, aduceau splendori si bogatii din tari indepartate.
Catedrala orasului, St. Bavon, se inalta pe locul unei vechi capele construite in anul 942, in onoarea Sfantului Ioan Botezatorul, primul protector al orasului de comercianti. In aceasta biserica neterminata inca a fost botezat Carol Quintul. In 1550 el a oferit fonduri pentru ca edificiul sa fie impodobit cu vitralii. Catedrala adaposteste celebrul poliptic "Mielul mistic", capodopera atribuita fratilor Jean si Hubert Van Eyck, plasat intr-o capela special amenajata.
In secolele XII-XIII contii de Flandra acorda orasului mari privilegii si libertati dar fermitatea cu care conduc duce la o serie de miscari sociale si politice. Au loc o serie de rascoale, dintre care cea de la sfarsitul secolului al XIV-lea, condusa de Jacob van Artevelde si fiul sau Philippe, marcheaza inceputul unei perioade mai democrate. In timpul Revolutiei din Tarile de Jos, orasul este ocupat de trupele spaniole si la 8 noiembrie 1576 se semneaza Pacificarea de la Gand, prevazand unirea mai multor provincii in lupta impotriva Spaniei. In 1794 a fost anexat Frantei, dar din 1830 a revenit Belgiei. De fapt secolele XVIII si XIX constituie puncte culminante ale prestigioasei istorii a orasului ai carui locuitori nu au vrut sa renunte nicio clipa la drepturile lor.
Universitatea a fost fondata in 1816 de regele Guillaume I al, Tarilor de Jos. Primaria este o constructie remarcabila, ridicata dupa 1302. Este un amestec de stil gotic si renascentist iar interiorul ofera o imagine vie a istoriei orasului printr-o serie de sali din secolele XV-XVII. Sala Tronului adaposteste tronul incoronarii lui Iosif al II-lea si numeroase panouri pictate, de mari dimensiuni, care au decorat orasul la venirea suveranului. Salonul de primire este amenajat intr-o veche sala oficiala, amintind perioada spaniola.
Orasul este presarat cu canale, cu biserici, cu poduri, cu statui, cu muzee, dar remarcabil ramane portul maritim, realizat in 1827 prin saparea unui canal si care, dupa construirea unei noi ecluze, in 1968, permite trecerea unor nave de 60000 tone.
Fosta "Piata de grau" care si-a pastrat numele pana in zilele noastre constituie centrul comercial si economic al orasului. De mare interes sunt de asemenea "Cheiul ierburilor", "Cheiul granelor", "Piata de legume" si "Halele", toate marcate de cladiri impunatoare, oferind locuri de intalnire celor de aici, si, gazduind, in anume zile, targuri de opere de arta. Celebrele sarbatori florale (Floraliile), Targul International de la Gand si Festivalul Flandrei au facut ca orasul sa capete un binemeritat renume international.
IRINA STOICA
Comentarii