O conopida potrivita, 1 ou, faina, apa minerala, piper, sare, ulei.
Pentru sote: 1/2 kg morcovi, 2 cepe, 2 linguri unt, sare, piper, patrunjel.
Conopida se spala, se desface in buchetele mici si se lasa la zvantat. Separat, intr-un vas se pregateste o compozitie asemanatoare celei pentru clatite adica un ou se amesteca bine cu faina si se dilueaza treptat cu apa minerala, se adauga o ceasca ulei, sare, piper. Se obtine astfel un aluat ca o smantana mai groasa, dar care sa curga. Fiecare buchetel de conopida se trece prin aluat si cu o furculita se pune la prajit intr-o baie de ulei incins. Cand capata o culoare aurie se scot si se asaza pe farfurie, iar pe deasupra se presara cascaval ras si patrunjel taiat foarte fin. Pentru sote se fierb morcovii apoi se taie rondele si se aduga peste ceapa taiata foarte marunt (eventual rasa) si calita bine in ulei. Se adauga sare, piper, delikat si patrunjel. Se ia de pe foc si se adauga putin unt apoi se asaza pe farfurie alaturi de buchetelele de conopida.
Sufleu de mere
1,5 kg mere, 120 g unt, 250 g zahar, 100 ml vin alb, 8 oua, vanilie.
Merele se curata, se dau pe razatoare, se pun intr-o cratita cu zaharul, vanilia si vinul. Se tine vasul pe foc pana ce vinul scade si merele se inmoaie. Se paseaza merele prin sita si se lasa sa se raceasca, se amesteca apoi cu galbenusurile, se incalzesc din nou, se ia vasul de pe foc si se amesteca in continuare, pana ce se raceste. Se adauga la compozitie albusurile batute bine, se pune compozitia intr-o forma de tort unsa cu unt, se da vasul la cuptor la un foc iute, pana ce se rumeneste.
Comentarii