Cafeaua si ceaiul (verde sau negru) au un numitor comun: ambele bauturi sunt excitante. Ele au insa si virtuti ascunse mai putin cunoscute al caror efect benefic in ameliorarea bolilor respiratorii si in prevenirea anumitor tipuri de cancer este o certitudine. Nu doar cafeaua ci si anumite moduri de preparare a acesteia au ca efect cresterea colesterolului, datorita prezentei a doua substante numite cafestol si kahweol. Acestea se gasesc cu predilectie in cafeaua de tip arabica si, ca mod de preparare, in cafeaua turceasca sau fiarta. In schimb in cafeaua expreso sau filtru ele sunt aproape inexistente. Specialistii apreciaza ca in jur de 5-6 cesti de cafea traditionala pe zi au ca efect marirea colesterolului de la 9% la 14% in decurs de sase luni.
Cafeaua antreneaza in acelasi timp o crestere a presiunii arteriale mai accentuata la persoanele care au o tensiune ridicata, constituind un real factor de risc in declansarea unui atac tromboembolic, mai ales in cazul unui consum ce depaseste 3 cafele pe zi. Un studiu efectuat pe un esantion de 858 de femei a demonstrat faptul ca riscul infarctului non-fatal este de doua ori mai mare in cazul unui consum de 7-9 cafele pe zi. Spre deosebire de cafea, ceaiul negru sau verde nu duce la cresterea colesterolului stopand procesul de oxidare a acestuia si diminuand fenomenele de tromboza. Riscul bolilor cardiovasculare este in general redus daca acest consum este moderat si regulat.
Ceaiul verde, un produs anticanceros
In cazul animalelor, ceaiul verde previne aparitia cancerului de piele, plamani, esofag, stomac, pancreas, ficat, glande mamare sau colon. Anchetele epidemiologice au relevat faptul ca in cazul omului, ceaiul verde diminueaza riscul cancerului de stomac. Ceaiul negru, in schimb poate favoriza aparitia cancerului de colon. La cafea, datele sunt contrastante, aceasta poate preveni cancerul de colon dar prezinta un risc posibil in aparitia cancerului de vezica.
Cafeaua amelioreaza unele boli respiratorii
Cafeaua actioneaza ca un bronhodilatator. In cazul astmaticilor, consumul acesteia favorizeaza o ameliorare a functiilor respiratorii. S-a mai constatat ca riscul astmului e mai mic in cazul bautorilor de cafea. O ceasca pe zi reduce acest risc cu 5%, doua cesti cu 23%, 3 cesti cu 28%.
Cafeaua, un factor de stres
Dozele, chiar moderate, de cafeina ridica nivelele de adrenalina si noradrenalina in sange, acesti doi neurotransmitatori contribuind la aparitia starilor de stres. Renuntarea brusca la consumul de cafea produce insa stari de anxietate. Un grup de medici ai armatei israeliene a constatat, in urma unui studiu efectuat in 1990, ca reactiile intense de stres ale soldatilor erau favorizate in mare masura de consumul unor cantitati importante de cafea si deopotriva de intreruperea consumului in timpul luptelor.
Cateva kilograme mai putin?
Consumul regulat de ceai sau cafea are ca efect pierderea moderata a greutatii corporale. Efectele in acest sens pot fi spectaculoase in cazul in care cafeina este asociata cu efedrina sau aspirina. Un cocteil ce nu poate fi recomandat insa decat cu avizul medicului.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii