Intrebarea din titlu pare oarecum nepotrivita, cam toata lumea stiind ca, desigur, acest fel de mancare este foarte sanatos si folositor, in special cu privire la sanatatea aparatului digestiv. Exista totusi mici „amendamente” pe care de obicei nu le luam in seama, dar care pot crea neplaceri mai mult sau mai putin semnificative, de la caz la caz.
Fara zahar, fara arome!
Principala problema ce intra in discutie o reprezinta compozitia amestecului de cereale cu iaurt, deoarece se stie ca iaurtul poate fi de multe sortimente. Astfel, trebuie tinut cont neaparat de continutul de zaharuri. Unele au adaugate astfel de ingrediente „potentiatoare” de gust, dar nu orice fel de gust, ci dulcele, care se stie ca stimuleaza consumul de alimente diverse, inclusiv mezeluri, conserve, produse de panificatie, pe langa cele de patiserie si cofetarie.
Continutul de grasimi si aromele adaugate influenteaza, de asemenea, efectul iaurtului asupra sanatatii. Acest lucru nu se afla in contradictie cu iaurtul „adevarat”, care este un aliment extrem de sanatos. Este bogat in proteine de inalta calitate, probiotice benefice, calciu, vitamine B si contine chiar si acid linoleic (anticancer).
Dar toate aceste calitati sunt disponibile numai daca va preparati iaurtul acasa, cu lapte organic, fara antibiotice si fara hormoni. Iar cel cumparat, „imbunatatit” cu arome, se afla in fruntea listei nerecomandate de numerosi gastroenterologi si nutritionisti. Daca laptele organic este greu de gasit, exista inca beneficii pentru sanatate in a va face propriul iaurt, chiar daca folositi lapte conventional.
Un mic dejun necesar
In ce priveste amestecul de cereale cu acest produs din categoria lactatelor, recomandarea de consum se refera la doua elemente principale: aportul de proteine si momentul cel mai potrivit pentru a include combinatia in dieta (in timpul micului dejun, intrucat bacteriile sau probioticele bune din iaurt trebuie sa ajunga la intestinul gros in stare vie, pentru a sustine in mod eficient digestia si sanatatea).
Un sortiment frecvent intalnit in magazine este asa-numitul iaurt grecesc, bogat in proteine (in special cazeina), iar unele studii arata ca un consum de cazeina pe timp de noapte poate ajuta la reducerea senzatiei de foame in dimineata urmatoare, motiv pentru care este preferat de persoanele care vor sa scada in greutate.
Daca iaurtul este gustarea preferata, e bine sa optati pentru unul simplu, aromatizat cu fructe proaspete, neindulcite, cum ar fi fructe de padure sau piersicile. Pe de alta parte insa, produsele precum smoothie-urile, iaurtul congelat si gustarile cu continut scazut de grasimi pot afecta sanatatea si uneori pot determina ingrasarea.
De asemenea, consumul de iaurt sau produse lactate fermentate pe stomacul gol formeaza acid clorhidric, care ucide bacteriile lactice prezente in aceste produse lactate si duce la aciditate. Prin urmare, consumul acestor produse trebuie evitat pe stomacul gol de catre persoanele cu astfel de afectiuni digestive.
Persoanele care mananca in mod regulat iaurt isi ajuta corpul sa produca vitamina B in intestin. Bacteriile lactice din acesta au efecte importante in prevenirea cancerului, infectiilor, bolilor gastrointestinale si astmului, iar consumul zilnic de iaurt proaspat creste efectele sale pozitive.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii