• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 14 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 14 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » „Comoara” numita iaurt

„Comoara” numita iaurt

24 mai 2001
in Consultatii fara plata
A A

          Originar din Asia, iaurtul este cel mai cunoscut si mai raspândit produs al laptelui. Din cele mai vechi timpuri, a fost folosit atât ca aliment, cât si ca medicament.

          Originar din Asia, iaurtul este cel mai cunoscut si mai raspândit produs al laptelui. Din cele mai vechi timpuri, a fost folosit atât ca aliment, cât si ca medicament. Potrivit unui tratat de medicina araba, datând din 1255, iaurtul era folosit în tratamentul dizenteriei, al bolilor de stomac, ficat, sânge etc., precum si în vindecarea unor afectiuni ale nasului si urechilor.
          
          Calitatile terapeutice
          
           Cercetari relativ recente au demonstrat ca iaurtul are, pe lânga alte calitati, si o usoara activitate antibiotica. Cea mai importanta valoare a sa pentru sanatate consta însa în faptul ca regenereaza flora intestinala, în special dupa tratamente îndelungate cu antibiotice, motiv pentru care se si recomanda sa însoteasca administrarea acestora.
           Dovada ca este un aliment foarte usor de digerat si, totodata, favorabil reglarii functiilor metabolice este faptul ca iaurtul se introduce în alimentatia copilului sub un an, desi acesta beneficiaza de o cantitate de suc gastric redusa, iar activitatea gastrica este abia în formare. Dar, în general, iaurtul are meritul de a regulariza functia intestinala, de a stimula secretia pancreasului si de a usura digestia alimentelor, în special a celor bogate în amidon.
           Nu întâmplator, iaurtul, recunoscut pentru calitatile sale dietetice, se recomanda în majoritatea afectiunilor hepatice, cardiovasculare si gastro-intestinale, atât la adulti, cât si la copii.
          
          Continutul de vitamine si proteine
          
           Ca si celelalte produse ale laptelui, iaurtul are o valoare nutritiva destul de ridicata. O suta de grame de iaurt au o valoare nutritiva comparabila cu cea a unui ou de gaina, sau a 50 g ficat de vaca, de rinichi, carne slaba de vaca, de oaie, de vitel etc. Iaurtul contine proteine de clasa întâi, grasimi si glucide, usor asimilabile de catre organism. În acelasi timp, este bogat în elemente minerale – sodiu, calciu, potasiu, fosfor, iod, fluor etc. –, precum si în vitaminele B, C, D si A, atât de necesare bunei functionari a organismului. Alaturi de lapte si brânzeturi, el reprezinta una dintre cele mai bogate surse de calciu pentru om. Proteinele din iaurt, la fel ca si cele din lapte, contin toti aminoacizii esentiali, în proportii optime. Datorita acestui fapt, proteinele respective au o valoare nutritiva ridicata, ocupând alaturi de cele din ou un loc de frunte în ierarhia valorii biologice a proteinelor alimentare.
          
          Aliment iubit de arta culinara
          
           Mii de retete culinare, apartinând celor mai vestite retete traditionale ale popoarelor lumii, folosesc iaurtul în prepararea meniurilor. Dupa cum stim si noi, iaurtul se adauga la multe mâncaruri pentru a le face mai savuroase si mai aspectuoase si tot el sta la baza a numeroase „sosuri” pentru salatele de cruditati, a maionezelor dietetice, a foitajelor, a diferitelor produse de patiserie sau de cofetarie (placinte, creme, gelatine, înghetata etc.). Dieteticienii, medicii deopotriva, adeptii medicinii populare sustin pe dreptate ca iaurtul, datorita calitatilor sale deosebite, nu trebuie sa lipseasca din hrana zilnica a omului, constituind un izvor de sanatate absolut sigur si nu foarte costisitor în raport cu alte alimente care, în ciuda faptului ca sunt foarte tentante, nu sunt la fel de favorabile bunei functionari a organismului.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Salata falsa de icre

Urmatorul Articol

Spanac cu carne

Articole Similare

Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Consultatii fara plata

Când Soarele nu mai „livreaza” suficienta vitamina D…

11 noiembrie 2025

Sezonul rece, respectiv toamna si iarna, nu înseamna doar traditionalul belsug de...

Consultatii fara plata

Beneficiile orei standard permanente

27 octombrie 2025

Schimbarea anuala a orei oficiale are la baza ratiuni exclusiv economice, care...

Consultatii fara plata

Tratament modern contra durerilor de spate

27 octombrie 2025

Combinatiile dintre terapia cognitiv-comportamentala, mindfulness si exercitiile fizice au devenit unele dintre...

Consultatii fara plata

Când „dulcele” devine amar

15 octombrie 2025

Atrasi de produsele comestibile cu gust dulce, copiii fiind cei mai rasfatati...

Consultatii fara plata

Higheghe si vin

6 octombrie 2025

În Piata Unirii din Oradea, aproximativ 600 de dansatori din 20 de...

Urmatorul Articol

Spanac cu carne

Ghiveci cu carne

Sukiyaki (reteta din Japonia)

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

6 noiembrie 1494 – S-a nascut sultanul Soliman Magnificul

11 noiembrie 2025

Soliman Magnificul, cunoscut si sub numele de Soliman I, a fost unul...

Citeste mai departe
Blitz

Filme de Oscar despre laureatii cu… Nobel!

11 noiembrie 2025

De la savanti care au schimbat cursul stiintei pâna la lideri care...

Citeste mai departe
Blitz

Tinutul Momârlanilor, Tara dintre Jiuri

11 noiembrie 2025

Cunoscuta si ca Tinutul Momârlanilor, o denumire de suflet pentru locuitorii zonei,...

Citeste mai departe
Femina Club

Pasi esentiali

11 noiembrie 2025

Un adevar ce nu poate fi ignorat este acela ca pielea din...

Citeste mai departe
Femina Club

Pateuri cu sardele

11 noiembrie 2025

Un pachet cu aluat de pateuri. Umplutura: o conserva cu sardele, piper....

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 10-16 noiembrie 2025

11 noiembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Saptamâna aceasta va fi una care va va multumi pentru...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.