Exercitiul fizic este modalitatea nr.1 în mentinerea unei conditii fizice bune.
Exercitiul fizic este modalitatea nr.1 în mentinerea unei conditii fizice bune. Daca stati asezat în majoritatea timpului zilei, daca va simtiti obosit în permanenta, daca nu puteti tine pasul cu persoanele de aceeasi vârsta, daca evitati activitatea fizica pentru ca stiti ca obositi repede si gâfâiti din cauza dificultatilor de respiratie, cu siguranta nu aveti o conditie fizica buna iar lucrul acesta trebuie sa va dea de gândit.
Statisticile arata ca miscarea, practicarea de exercitii fizice de cel putin trei sau patru ori pe saptamâna reduc riscul de deces prin toate cauzele, inclusiv prin boli cardiace si cancer, cu aproape 70%.
Prin exercitii obisnuite, fara abonamente la sali de sport speciale sau profesor, puteti atinge un nivel de conditie fizica comparabil cu cel al unei persoane cu 10-20 de ani mai tinere, dar inactive.
Care sunt beneficiile practicarii exercitiilor fizice?
Creste capacitatea inimii de a pompa sânge si scade ritmul cardiac în timpul activitatilor obisnuite, care presupun totusi un oarecare grad de efort fizic.
Corecteaza nivelul colesterolului.
Scade si normalizeaza tensiunea arteriala, mai ales în cadrul unei hipertensiuni usoare.
Previne instalarea diabetului la adulti si scade glicemia în cazul diabeticilor.
Diminueaza pierderile de masa osoasa datorate procesului de osteoporoza.
Atenueaza stresul, inducând o stare generala buna, favorizeaza somnul odihnitor si îmbunatateste capacitatea de concentrare.
Cum se începe un program de mentinere a conditiei fizice?
Daca sunteti fumator, supraponderal, mai în vârsta de 40 de ani, cu o afectiune cronica (boala cardiaca, diabet, hipertensiune, boli pulmonare sau renale) si nu ati mai facut de mult „sport”:u Începeti progresiv, fara sa exagerati în privinta timpului de exersare si a gradului de dificultate a exercitiilor.u Selectati exercitiile care vi se potrivesc sau pe care le apreciati tolerabile; daca vor fi prea dificile, cu siguranta le veti evita mult timp, chiar si atunci când veti fi în stare sa le efectuati. u Antrenati-va cu regularitate, dar moderat, în nici un caz fortând pâna în momentul în care apare senzatia de sufocare, de ameteala sau greata. u Fixati-va niste „tinte” precise: l frecventa (de cel putin trei – patru ori pe saptamâna); l intensitatea (exersarea moderata, cu respiratii profunde, fara sa provoace transpiratie extrem de intensa ori gâfâiala); l timpul (program de cel putin 20-30 de minute, care pot fi însa împartite si în trei reprize de câte 10 minute. Daca nu sunteti obisnuit cu activitatea fizica, puteti însa sa începeti cu o durata de timp confortabila, care va fi marita progresiv).u Începeti prin exercitii de încalzire (de întindere si relaxare a musculaturii) si scadeti efortul catre finalul programului (aceleasi exercitii de întindere pentru a creste flexibilitatea muschilor si articulatiilor).
Mersul pe jos catre… o sanatate mai buna
O plimbare în ritm alert, 30-60 de minute în fiecare zi, va poate ajuta sa aveti conditia fizica necesara unei vieti mai lungi si mai sanatoase. Motivatia începerii unui program serios de mers pe jos este foarte importanta: Ati trecut de 45 de ani si sunteti îngrijorat de spectrul unui infarct de miocard? Sunteti la vârsta a treia si vreti sa va bucurati înca mult timp de independenta de miscare? Vreti sa slabiti? Vreti sa va scadeti tensiunea arteriala? Vreti sa scapati de stres?… Mersul pe jos va ajuta sa atingeti aceste obiective.
Când si cât?
Cel putin de trei ori pe saptamâna. Ideal este în fiecare zi.
Cel putin 20-30 de minute. Daca nu ati facut niciodata nici un fel de activitate fizica de întretinere sau nu ati mai practicat-o de mult timp, puteti însa începe de la un nivel confortabil pentru dv., care poate fi de 5-10 minute. Pentru antrenare si sanatate ar trebui sa ajungeti la 3-4 ore de mers pe jos saptamânal.
Longevitatea la îndemâna noastra
Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...
Comentarii