De ce fumam? Raspunsurile sunt numeroase: pentru ca acest obicei – nociv, fara îndoiala – ne da senzatia de maturitate, ne furnizeaza o placere, ne ofera momente de relaxare, ne ajuta sa ne concentram mai usor, ne da un aer interesant, ne creeaza sentimentul sigurantei de sine, ne face sa semanam cu o persoana pe care o admiram etc. etc.
De ce fumam? Raspunsurile sunt numeroase: pentru ca acest obicei – nociv, fara îndoiala – ne da senzatia de maturitate, ne furnizeaza o placere, ne ofera momente de relaxare, ne ajuta sa ne concentram mai usor, ne da un aer interesant, ne creeaza sentimentul sigurantei de sine, ne face sa semanam cu o persoana pe care o admiram etc. etc. Toate bune si frumoase, doar ca medicii ne avertizeaza pe toate caile ca fumatul ruineaza sanatatea, dând posibilitate bolilor sa se instaleze în organism. Fumatorii nu spun ca nu-i cred, dar nici nu sunt multi cei care renunta cu una cu doua. Adevarul din cifre este totusi incontestabil. Astfel: u Fumatul provoaca 90 la suta din numarul de decese datorate cancerului de plamâni. Cu cât fumatul se deprinde mai devreme, cu atât riscul de îmbolnavire e mai mare. u Fumatul determina 75 la suta din decesele cauzate de bronsite cronice si emfizeme. Îngustarea treptata a cailor respiratorii si reducerea protectiei pe care o confera pleura face ca respiratia sa fie îngreunata si dureroasa. u Fumatul este responsabil de 25 la suta din decesele provocate de bolile coronariene. Riscul de a suferi un atac de cord este de doua sau de trei ori mai mare pentru un fumator decât pentru un nefumator. u Fumatul provoaca mai multe decese decât consumul ilegal de droguri, accidentele de circulatie, sinuciderile sau SIDA. u În România, procentul fumatorilor este de trei ori mai mare în rândul barbatilor decât al femeilor. u Cel mai mare numar de fumatori se afla cuprins între 25 si 44 de ani, iar pe locul doi se situeaza adolescentii între 15 si 24 de ani. Pe ultimul loc sunt vârstnicii de peste 65 de ani.
Dincolo de faptul ca pericliteaza sanatatea, fumatul îsi face simtita prezenta si prin alte inconveniente, aparent inofensive; astfel, respiratia, pielea si hainele capata un miros neplacut, iar dintii, în timp, se îngalbenesc. Gustul si mirosul sunt deopotriva afectate. În plus, foarte rapid se instaleaza asa-numita tuse a fumatorilor, pielea îsi schimba culoarea, virând spre maro, cu aspect de tesut prematur îmbatrânit. Dar, de ce sunt atât de rele tigarile pentru sanatate? Pentru „simplul” motiv ca fumul acestora contine circa 4000 de substante chimice, multe foarte nocive. Sa ne oprim la câteva dintre ele. Nicotina este un drog puternic, care afecteaza creierul si provoaca rapid degenerescenta Gudronul este o substanta lipicioasa, de culoare maro, care se formeaza si se condenseaza în momentul în care este aprinsa tigara. Monoxidul de carbon este gazul care, o data inhalat, patrunde în sânge, afecteaza buna functionare a inimii si contribuie la îngrosarea arterelor. De fapt, aproximativ 15 la suta din sângele fumatorilor contine monoxid de carbon în loc de oxigen.
Daca toate aceste substante nu par suficient de respingatoare, mai pot fi enumerate câteva de-a dreptul oripilante: acetona (utilizata ca decapant), amoniacul (folosit ca agent de curatire), butanul (combustibil), DDT (insecticid), cianid hidrogenat (utilizat ca substanta letala în închisorile din SUA!), plumb, metanol (combustibil pentru navele spatiale!), polonium-210 (reziduu radioactiv), radon (gaz radioactiv) si, nu în ultimul rând… acid sulfuric.
Vreti sa renuntati la fumat?
Nu sunt putini fumatorii care declara ca ar dori sa renunte la fumat, dar nu pot sa o faca. E drept, daca hotarârea nu e suficient de puternica iar vointa bine pusa la încercare, abandonarea fumatului pare imposibila. Se pot face însa unele tentative prin formule mai blânde, poate chiar mai putin frustrante; o varianta ar fi scaderea treptata a numarului de tigari, prin scaderea zilnica doar cu o tigara a numarului obisnuit, pâna se ajunge la… zero. O alta varianta ar fi o zi pe saptamâna fara tigari, apoi doua zile si tot asa pâna se va ajunge la… sapte zile pe saptamâna fara tutun.
Cum opriti crizele hepatice?
Oboseala, abdomen umflat, senzatie de greutate în cap, gura încleiata... În general,...
Comentarii