Infarctul miocardic sau atacul de cord poate fi prevazut, existand in prealabil semnale clare, atat la femei, cat si la barbati, care atentioneaza ca persoana respectiva se afla in pericol sa sufere o astfel de criza. Potrivit DC News, semnele care premediteaza un infarct nu sunt identice pentru ambele sexe. Astfel, afirma medicii, la femei, un asemenea semnal il constituie oboseala extrema, cand intervine brusc epuizarea, chiar si dupa cele mai mici eforturi.
Un alt element care ar trebui sa traga un semnal de alarma este dificultatea de a adormi. Potrivit unui studiu recent, peste 50% dintre femeile care au suferit infarct miocardic au avut probleme mari in a adormi, pe parcursul unei perioade inainte de atacul de cord. De asemenea, diverse puncte de durere situate de obicei in zona spatelui, a umerilor, a gatului sau a urechilor, precum si dureri usoare ale gatului, maxilarului sau presiunea in stern sunt semne care prevestesc un atac de cord la femei. Respiratia ingreunata reprezinta un alt semn al unui atac de cord iminent, dar si ametelile, greata sau transpiratia brusca, rece, semnaleaza ca exista pericolul ca persoana in cauza sa sufere un infarct miocardic.
Sanse de supravietuire
Aceeasi sursa arata ca, din totalul de internari de 3.500 pe an intr-o sectie de 70 de paturi, circa 2.400 sunt sindroame coronariene acute (1.200 sunt infarcturi cu si fara supradenivelare.) Boala este acuta si cu potential extrem de sever. Desi tratamentul actual, interventional, al infarctului salveaza multe vieti, totusi mortalitatea in faza prespitalizarii a ramas mare, undeva, la 40%. Doar 60-70% dintre cei care fac infarct ajung la spital. Altii mor acasa. De ce? Deoarece, la debutul infarctului, apare complicatia aritmica, fibrilatia ventriculara.
Persoanele care au durere restrosternala trebuie sa sune imediat la 112. Nu trebuie sa se duca la spital cu masina personala, pentru ca risca sa faca stopul cardiac cand conduc, ceea ce este extrem de periculos. Daca nu fac acest lucru, risca sa faca acasa stopul cardio-respirator. Fibrilatia ventriculara, daca a fost resuscitata, nu se mai repeta. Exista asadar o sansa de supravietuire.
Vorbim totusi despre o boala cu potential foarte sever. Mortalitatea la bolnavii care ajung in spital – dintre supravietuitorii de acasa – prin montarea de stenturi, a scazut insa sub 4%.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii