Pentru unele persoane, e un adevarat „rau”! Câteva înghitituri de lapte si imediat organismul se revolta: dureri abdominale, diaree, flatulenta..
Pentru unele persoane, e un adevarat „rau”! Câteva înghitituri de lapte si imediat organismul se revolta: dureri abdominale, diaree, flatulenta… Cei care nu reusesc sa digere normal laptele ajung ca treptat sa respinga orice produs lactat, de teama ca le-ar putea face rau. Pe de-o parte, se priveaza de o sursa importanta de elemente nutritive, importante pentru buna functionare a organismului, iar pe de alta renunta la placerea gustativa pe care o ofera aceasta familie de alimente.
Care-i vina laptelui?
De fapt, nu laptele în sine este „de vina”, ci o substanta pe care o contine – lactoza, adica, un fel de zahar format din alte doua categorii de… „zahar”: glucoza si galactoza. Aceste doua substante sunt prezente în orice lapte provenit de la mamifere. Laptele matern, de exemplu, le contine în procent de aproximativ 7%, cel de vaca în procent de 5%, în timp ce derivatele din lapte (brânza proaspata, iaurtul, frisca…) în procent de 3-6%. În plus, în functie de „reteta” si de procesul tehnologic, unele produse alimentare preparate industrial, cum ar fi biscuitii, chiar si unele mezeluri sau diverse produse culinare semipreparate contin lactoza (pentru a le da gustul usor dulce, pentru fermentatie, cristalizare, omogenizare etc.). Industria farmaceutica foloseste si ea lactoza ca excipient; 20% dintre medicamente contin acest ingredient.
Cum se digera?
Pentru a fi digerata de intestin, lactoza are nevoie de ajutorul unei enzime: lactaza. La om, ca de altfel la majoritatea mamiferelor, activitatea acestei enzime este maxima la nastere. Ramâne la o cota foarte ridicata în perioada alaptatului, apoi intra într-un proces de descrestere, pâna se stabilizeaza la un anumit nivel, cel normal. Este asadar un fenomen fiziologic „prestabilit”. În unele cazuri, se întâmpla însa ca lactaza sa se stabilizeze la un nivel insuficient pentru digerarea unei cantitati mari de lactoza, ceea ce duce la asa-numita intoleranta la lapte (de fapt, la lactoza).
Care sunt simptomele intolerantei?
Semnele clasice se traduc prin diaree si acumularea de gaze în cavitatea abdominala, care, la rândul lor, provoaca balonare, flatulenta, dureri de stomac…
De ce, când si cum apare?
La toate aceste întrebari, raspunsul nu este tintit. Intoleranta la lactoza difera de la un individ la altul, în functie de mai multi factori; sunt incriminati factorii genetici, chiar si cei de mediu, ca si vârsta, sexul, intestin iritabil, factori psihologici etc. Statisticile arata ca adevarata intoleranta la lactoza, în forma severa, este rara si ca majoritatea oamenilor care considera ca nu suporta laptele pot de fapt sa consume cel putin o cana pe zi, fara sa apara simptomele specifice „bolii”.
Alergicii pot consuma produse lactate?
Chiar si la persoanele foarte sensibile, consumul de lapte si derivate ale acestuia ramâne posibil în urmatoarele conditii:
sa evite consumul de lapte pe stomacul gol si în mari cantitati
sa împarta cantitatea de lapte pe o zi (o cana, de exemplu) în doze mici, care sa se bea cu pauze între ele
sa manânce si alte alimente atunci când beau lapte (cereale, sandviciuri)
sa introduca lapte în diferite preparate culinare (piureuri, orez, gris, paste, sucuri de fructe etc)
sa consume în loc de lapte (în cazurile severe) iaurt, care este produsul lactat cel mai bine tolerat de organism, ramâne timp mai îndelungat în stomac, ca o emulsie, si e bogat în bacterii care ajuta la pre-digerarea lactozei.
sa încerce si brânzeturile usoare, care au capacitatea de a elimina o parte din lactoza.
Alimentatie variata în post
Dincolo de perspectiva religioasa asupra acestei perioade de restrictii alimentare, medicii nutritionisti...
Comentarii