• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 5 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Nu uitati!      Si natura va vindeca      

Nu uitati!      Si natura va vindeca      

6 iulie 2000
in Consultatii fara plata
A A

          Balneologia si medicina fizica moderna atribuie factorilor naturali pe de-o parte valente profilactice (de calire a organismului si de consolidare a propriului sistem de aparare impotriva bolilor), iar pe de alta valente terapeutice (se adreseaza bolnavilor al caror organism prezinta deja unele modificari patologice, insotite de afectarea capacitatii functionale). Spre deosebire de metodele farmacoterapice (cu medicamente) si chirurgicale, care fac parte din grupa de metode terapeutice artificiale, ce recurg la eliminarea cauzelor bolii (când este posibil), la substitutia unor principii ce lipsesc din organism (ca de exemplu in diabet) sau la dirijarea unor functii modificate patologic (rolul majoritatii medicamentelor), metodele terapeutice naturale (balneoclimatice), ca si cele fizioterapeutice (cu diferite forme de energie: termica, mecanica, electrica, electromagnetica etc.

          Balneologia si medicina fizica moderna atribuie factorilor naturali pe de-o parte valente profilactice (de calire a organismului si de consolidare a propriului sistem de aparare impotriva bolilor), iar pe de alta valente terapeutice (se adreseaza bolnavilor al caror organism prezinta deja unele modificari patologice, insotite de afectarea capacitatii functionale). Spre deosebire de metodele farmacoterapice (cu medicamente) si chirurgicale, care fac parte din grupa de metode terapeutice artificiale, ce recurg la eliminarea cauzelor bolii (când este posibil), la substitutia unor principii ce lipsesc din organism (ca de exemplu in diabet) sau la dirijarea unor functii modificate patologic (rolul majoritatii medicamentelor), metodele terapeutice naturale (balneoclimatice), ca si cele fizioterapeutice (cu diferite forme de energie: termica, mecanica, electrica, electromagnetica etc.) fac parte din grupa de metode care contribuie la vindecarea bolii prin antrenarea si stimularea fortelor de aparare a organismului insusi, prin mobilizarea tendintelor spontane de vindecare. De aceea, cura fizica si balneara se mai numeste si „terapie de reglare”.
          
          Cine are nevoie de cure cu factori naturali?
          
           In primul rând oamenii sanatosi, de orice vârsta, in scop profilactic. Recomandarile vizeaza in special aplicarea in sezonul cald a unor sisteme de excitanti termici (factori termici contrastanti cald-rece) pentru a face mai adaptabila functia de termoreglare mai ales la rece; este o modalitate de diminuare a riscului de imbolnaviri in sezonul rece, mai ales la persoanele cu dificultati de adaptare la schimbarile de temperatura si care au tendinta de a contracta boli cauzate de frig. Pe de alta parte tot persoanelor sanatoase, li se recomanda practicarea sistematica a miscarii, cu scopul mentinerii la un nivel ridicat a capacitatii de efort a organismului, precum si a unui bun nivel functional al sistemului locomotor (mobilitate, forta musculara); implicit, pe aceasta cale, este diminuat pericolul instalarii unor boli cum ar fi cele cardiovasculare, respiratorii si reumatice, ce au la origine, printre altele, lipsa de miscare. Nu in ultimul rând, este indicata punerea in repaus periodic (in concediul de odihna anual, de exemplu) a tubului digestiv, ficatului, rinichilor, cailor urinare etc. prin diete usoare si prin cure de diureza cu ape minerale.
           In recuperare, desi este vorba tot de ameliorari de functii, diferenta este esentiala, intrucât terapia prin factori naturali se adreseaza unor oameni cu niveluri functionale reduse in urma unor boli sau traumatisme, la care, prin metode kinetoterapeutice, fizio si balneoterapice se tinde sa se refaca pierderile functionale, de obicei cardiovasculare, respiratorii, musculo-articulare, digestive, ginecologice, neurologice.
           O alta categorie a indicatiilor pentru curele balneo-fizio-terapeutice o constituie asa-numita profilaxie secundara, care vizeaza prevenirea recidivelor unor boli si a eventualelor complicatii. Acestea sunt binevenite persoanelor care au avut unele suferinte (reumatism, boli digestive, pulmonare, metabolice, urinare, de sistem nervos etc.) si care s-au vindecat, dar care au un potential recidivant.
          
           Care este momentul potrivit pentru inceperea unei cure balneare cu rol recuperator?
          
           In general, aceasta problema se pune foarte serios in special in cazul persoanelor cu boli nou contractate, de lunga durata sau cronice. Desigur, alegerea momentului cel mai prielnic are in vedere o perioada de acalmie a evolutiei bolii, o oarecare normalizare sau apropiere de normal a starii generale de sanatate, apreciere pe care numai medicul o poate face in functie de caz, pe baza examenului clinic si, la nevoie, a câtorva analize „de rutina” (V.S.H., homoleucograma, electrocardiograma, tensiunea arteriala etc.).
          
          Care este zona cea mai potrivita?
          
           Fiecare maladie are… „preferintele” sale, in functie de climat. Astfel climatul de ses, coline si padure este potrivit persoanelor cu afectiuni respiratorii, celor aflate in perioada de convalescenta, cu debilitate fizica, cu nevroza astenica; climatul sub-alpin (pâna la 1000 m) este recomandat in afectiunile bronhopulmonare cronice (TBC pulmonar in faza de remisiune); climatul alpin (peste 1000 m) este indicat in anemii, astm bronsic, hipertiroidie, rahitism; climatul de stepa are o influenta benefica asupra bolnavilor cu reumatism cronic, inflamatii cronice genitale, obezitate, TBC osteo-ganglionar: climatul maritim este recomandat in reumatism cronic, anemie, rahitism, boli ale sistemului nervos periferic.
          
          Exista si contraindicatii majore?
          
           Contraindicatiile generale se refera cu prioritate la starile de boala care nu permit mobilizarea bolnavilor, cum sunt: debilitatea foarte mare, starile hemoragice sau febrile, bolile transmisibile, psihopatiile, insuficientele cardiace ireversibile, insuficientele renale. De asemenea, nu au voie la mare hipertensivii si persoanele cu nevroze reactive.
          

ShareTweet
Articolul precedent

Salata de ardei umpluti

Urmatorul Articol

Supa de legume de vara

Articole Similare

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Urmatorul Articol

Supa de legume de vara

Bors bulgaresc cu ardei, dovlecei si patlagele verzi umplute

Antricot de vaca cu legume

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 30 iunie – 6 iulie 2025

30 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa energie care îmbunatateste si extinde lucrurile, motiv...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.