În ritmul specific societatii actuale, tot mai multe persoane se plâng de senzatia de oboseala permanenta, imposibil de înlaturat doar prin somn. Medicii o numesc oboseala cronica iar cercetatorii se straduiesc sa descopere cauzele.
În ritmul specific societatii actuale, tot mai multe persoane se plâng de senzatia de oboseala permanenta, imposibil de înlaturat doar prin somn. Medicii o numesc oboseala cronica iar cercetatorii se straduiesc sa descopere cauzele. O infectie virala? O boala imunitara sau neurologica? Toate pistele au fost explorate, dar deocamdata raspunsul nu a fost gasit.
Oboseala nu este o boala
Oboseala este un simptom, care de obicei acompaniaza bolile, sau este un semnal de alarma în starile de surmenaj – de depresie fizica sau psihica. În cazul sindromului de oboseala cronica, este însa vorba de cu totul altceva. Pacientul sufera de o epuizare care duce la diminuarea capacitatii profesionale si a activitatilor curente familiale si sociale, fara posibilitatea de a fi înlaturata prin odihna. Forurile medicale din Anglia au recunoscut bunaoara ca pentru tara lor acest sindrom a devenit o reala problema de sanatate publica, 25% dintre persoanele care acuza o stare de epuizare fiind de fapt victime ale sindromului de oboseala cronica. La un numar semnificativ dintre pacienti, epuizarea este atât de pregnanta încât nu mai sunt capabili de a-si continua viata normala; lipsiti de energie, ei sunt incapabili sa se mai deplaseze, asa ca îsi petrec zilele stând în pat sau, în cel mai bun caz, într-un fotoliu. Si asta poate dura ani la rând.
Cercul vicios
Pe baza observatiei, în linii mari sindromul de oboseala cronica a fost descris: o epuizare inexplicabila care dureaza de cel putin sase luni, însotita de minimum patru din urmatoarele simptome: slabire imunitara, tulburari de somn si memorie, incapacitate de concentrare, du-reri musculare si articulare, dureri de cap diferite de cele obisnuite, senzatia de rau persistenta timp de 24 de ore dupa un efort mai mare. Problema mare la ora actuala este diagnosticarea acestui sindrom, deoarece verdictul nu poate fi dat decât dupa ce toate bolile care se manifesta prin aceleasi simptome sunt excluse din calcul. Or, acestea sunt extrem de numeroase. Si daca totusi, se admite ca pacientul nu este afectat de nici o alta maladie si ca problemele de sanatate pe care le are sunt datorate sindromului de oboseala cronica beneficiaza de un tratament anume? Deocamdata, medicii de oriunde nu au la îndemâna mai mult decât antidepresive si recomandari privind programul de odihna si de exercitii fizice.
Ipoteze învaluite în mister
Câteva piste de cercetare încearca sa dea de urmele cauzelor care provoaca sindromul de oboseala cronica.
Afectarea sistemului nervos central. Imaginile tomografice ale creierului pacientilor cu sindrom de oboseala cronica releva unele modificari în comparatie cu cele ale persoanelor sanatoase: la nivelul lobului fronto-temporal (implicat în memoria de scurta durata) exista unele anomalii, ar putea fi vorba de tulburari de irigatie sangvina.
Infectie virala. Unii pacienti care se plâng de epuizare de lunga durata au în antecedente o infectie virala, cum ar fi gripa sau hepatita. În mod obisnuit, dupa câteva saptamâni de convalescenta dupa o infectie virala, starea de sanatate revine la normal, or, în cazul pacientilor cu sindrom de oboseala cronica epuizarea fizica si psihica se întinde la mai mult de 6-8 luni, ceea ce este nefiresc. De aceea unii cercetatori emit ipoteza ca sindromul de oboseala cronica ar putea fi provocat de o cantitate mica de virusi, prezenti în organism în stare latenta. Din când în când acestia ar putea sa devina activi, dar la un nivel foarte scazut, atât cât sa subrezeasca sistemul imunitar si sa epuizeze organismul, dar fara sa provoace o anumita boala si fara sa poata fi detectati la analize.
Disfunctia sistemului imunitar. Unii cercetatori merg pe pista sistemului imunitar care, din cauza unei dereglari, pare a fi permanent în lupta cu un agent patogen inexistent de fapt, ceea ce duce la epuizarea organismului.
Fapte si cifre
Sindromul de oboseala cronica este cunoscut de 20 de ani iar de 16 ani figureaza pe lista maladiilor recenzate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
În lume, sute de lucrari de cercetare au în vedere acest subiect iar peste 2000 de publicatii stiintifice gazduiesc frecvent în paginile lor comentarii pe marginea acestei teme.
Se estimeaza ca 0,25% din populatia emisferei nordice a Terrei – adulti si copii – sufera de sindromul de oboseala cronica.
Recunoscut în Canada, SUA si Anglia, sindromul este ignorat în Italia, Germania, Franta sau alte tari din Europa si Asia.
Nefiindu-i deocamdata elucidate cauzele, sindromul de oboseala cronica nu este diagnosticat ca atare de medici si, în acest context, simptomele acuzate de pacienti sunt puse pe seama altor boli.
La nivel mondial, finantarile pentru cercetarea acestui sindrom se fac cu multa dificultate deoarece nu exista studii epidemiologice care sa demonstreze cu certitudine existenta, prevalenta si impactul acestui sindrom.
Anul trecut, cu prilejul Zilei internationale a Sindromului de oboseala cronica (12 mai), guvernul britanic a fost singurul care s-a aratat dispus sa adopte o atitudine avangardista, constând în recunoasterea existentei sindromului în absenta probelor. „Prea putin conteaza numele sau cauza – s-a spus atunci -, daca o persoana prezinta aceste simptome înseamna ca are probleme de sanatate si are nevoie de îngrijiri medicale.
Pro si contra cartilajului de rechin
Remediu terapeutic cu o tenta „exotica”, cartilajul de rechin (tesut elastic dur...
Comentarii