Se mai numeste si atac cerebral, accidentul vascular cerebral (AVC) fiind o patologie foarte grava care poate afecta persoane de orice varsta. Potrivit OMS, la fiecare 5 secunde survine in lume un AVC. Preventia este asadar prioritatea zero, iar pe de alta parte diagnosticarea poate fi ameliorata prin detectarea corecta a semnalelor de alerta si punerea in practica, de urgenta, a celui mai potrivit tratament. Factorii de risc sunt destul de numerosi, dar cel mai important este ca ei sunt deosebit de periculosi. Gravitatea bolii se leaga de sechele "grele", atat fizice, cat si psihice ori sociofamiliale, un risc implicit fiind de asemenea mortalitatea ridicata in cazul bolnavilor.
Cel dintai factor patologic de risc este hipertensiunea arteriala. Atunci cand presiunea exercitata de fluxul de sange asupra arterelor este ridicata, acestea se fragilizeaza treptat si unele vase de sange mici se pot rupe. Ateroscleroza (formarea cheagurilor de lipide pe peretii arterelor) poate pricinui obstructia unei artere din creier, lucru in multe cazuri fatal victimei. Hipercolesterolemia, adica nivelul de colesterol din sange situat la un nivel anormal de ridicat, constituie de asemenea un factor de risc major de AVC, la fel ca diabetul. Anumite malformatii cardiace pot provoca embolii ("trimiterea" de cheaguri in artere) catre arterele creierului, rezultatul fiind acelasi ca in cazul precedent, dar si anumite deprinderi nocive intrate in viata cotidiana, provocand tabagism, alcoolism, obezitate, sedentarism. Daca o persoana a avut deja un AVC, riscul aparitiei unui al doilea este mai ridicat, precum si antecedentele din familie in acest sens. In fine, trebuie adaugat ca a actiona rapid e important si din perspectiva faptului ca sechelele, in cele mai numeroase cazuri de AVC, sunt ireversibile.
Preventia este posibila, chiar daca nu se poate actiona asupra unor factori precum varsta si sexul indivizilor sau factorii ereditari. Ideea de baza in preventie este reprezentata de deprinderile de viata sanatoase.
– Evitarea hipertensiunii, care poate produce probleme majore vaselor sangvine, precum obturarea sau ruperea se poate realiza urmand cateva sugestii ce pot duce la mentinerea unei tensiuni cat mai scazute, dar suficiente pentru ca individual sa traiasca normal, fara a resimti simptomele hipotensiunii. Daca aveti peste 20 de ani, controlati-va presiunea sangelui in artere cel putin o data pe an. Daca deja suferiti de hipertensiune, controlati aceasta valoare cat mai frecvent posibil si urmati fara abatere tratamentul medical prescris. In orice situatie, va trebui sa reduceti cantitatea de sare consumata, deoarece aceasta retine apa, marind astfel presiunea sangelui.
– Evitarea diabetului, boala care presupune marirea cantitatii de zahar din sange si deteriorarea arterelor. Daca aveti cel putin 20 de ani, nu ezitati sa participati la actiunile de depistare a diabetului, organizate destul de frecvent. In caz ca suferiti de obezitate, supraponderalitate sau alti factori de risc, urmati recomandarile dietetic ale medicului ori nutritionistului. Consumati moderat dulciuri si orice alte produse alimentare care contin zaharuri rapide (aici sunt incluse in mod special delicioasele produse de cofetarie si patiserie!).
– Evitarea hipercolesterolemiei se poate realiza prin moderarea aporturilor in grasimi din alimentatie, cu principal referire la grasimile continute de mancarurile gatite. Preferati grasimile vegetale celor animale. Daca luati un contraceptiv sau un tratament hormonal substitutiv urmati sfaturile medicului pentru a realiza in mod regulat un bilant al colesterolului.
– Abandonati tigarile! Fumatul reprezinta un risc major de AVC, deoarece tigarile contin nicotina, gudron si alte substante deosebit de nocive care ataca peretii vaselor de sange. Exista studii stiintifice care demonstreaza ca riscul de AVC scade in mod semnificativ la doi ani dupa renuntarea la fumat.
– Evitarea supraponderalitatii si a obezitatii, care sunt asociate unor deprinderi alimentare nefaste, putand provoca diabet, hipertensiune arteriala si hiperlipidemie. In asemenea situatii, reduceti aportul caloric zilnic, treptat si pe termen cat mai lung posibil. Totusi, mancati sanatos si echilibrat (puteti beneficia astfel de 3 pana la 5 mese pe zi, fara probleme). Optati pentru un regim bogat in fructe, legume, cereale integrale, nuci, seminte, produse lactate slabe, carne de peste si pasare, cu foarte putin zahar. De asemenea, micsorati aportul de grasimi animale, cu exceptia celei de peste (somon, macrou, hering), insa optati pentru alimente ce contin grasimi polinesaturate (pestele amintit mai sus, anumite margarine) si mononesaturate (ulei de masline, de rapita etc.).
– Nu abuzati de alcool! Limitati consumul zilnic la un pahar (de exemplu, 0,100 l de vin) pe zi, in ce priveste femeile, respectiv la doua pahare pentru barbati.
– Evitarea sedentarismului: persoanele cu o activitate fizica moderata, de 30 de minute pe zi, au un risc de AVC mai scazut, miscarea reducand masa de grasime din corp, nivelul colesterolului si al zaharului din sange si, de asemenea, diminuand stresul si tensiunea arteriala. Folositi bicicleta sau mergeti pe jos de cate ori aveti ocazia (aproximativ 3000 de pasi pe zi sunt recomandati pentru un adult), iar in bloc renuntati la ascensor si urcati pe scari!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii