• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 14 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 14 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Preventia accidentului vascular cerebral

Preventia accidentului vascular cerebral

14 iunie 2012
in Consultatii fara plata
A A

Se mai numeste si atac cerebral, accidentul vascular cerebral (AVC) fiind o patologie foarte grava care poate afecta persoane de orice varsta. Potrivit OMS, la fiecare 5 secunde survine in lume un AVC. Preventia este asadar prioritatea zero, iar pe de alta parte diagnosticarea poate fi ameliorata prin detectarea corecta a semnalelor de alerta si punerea in practica, de urgenta, a celui mai potrivit tratament. Factorii de risc sunt destul de numerosi, dar cel mai important este ca ei sunt deosebit de periculosi. Gravitatea bolii se leaga de sechele "grele", atat fizice, cat si psihice ori sociofamiliale, un risc implicit fiind de asemenea mortalitatea ridicata in cazul bolnavilor.

Cel dintai factor patologic de risc este hipertensiunea arteriala. Atunci cand presiunea exercitata de fluxul de sange asupra arterelor este ridicata, acestea se fragilizeaza treptat si unele vase de sange mici se pot rupe. Ateroscleroza (formarea cheagurilor de lipide pe peretii arterelor) poate pricinui obstructia unei artere din creier, lucru in multe cazuri fatal victimei. Hipercolesterolemia, adica nivelul de colesterol din sange situat la un nivel anormal de ridicat, constituie de asemenea un factor de risc major de AVC, la fel ca diabetul. Anumite malformatii cardiace pot provoca embolii ("trimiterea" de cheaguri in artere) catre arterele creierului, rezultatul fiind acelasi ca in cazul precedent, dar si anumite deprinderi nocive intrate in viata cotidiana, provocand tabagism, alcoolism, obezitate, sedentarism. Daca o persoana a avut deja un AVC, riscul aparitiei unui al doilea este mai ridicat, precum si antecedentele din familie in acest sens. In fine, trebuie adaugat ca a actiona rapid e important si din perspectiva faptului ca sechelele, in cele mai numeroase cazuri de AVC, sunt ireversibile.

Preventia este posibila, chiar daca nu se poate actiona asupra unor factori precum varsta si sexul indivizilor sau factorii ereditari. Ideea de baza in preventie este reprezentata de deprinderile de viata sanatoase.

– Evitarea hipertensiunii, care poate produce probleme majore vaselor sangvine, precum obturarea sau ruperea se poate realiza urmand cateva sugestii ce pot duce la mentinerea unei tensiuni cat mai scazute, dar suficiente pentru ca individual sa traiasca normal, fara a resimti simptomele hipotensiunii. Daca aveti peste 20 de ani, controlati-va presiunea sangelui in artere cel putin o data pe an. Daca deja suferiti de hipertensiune, controlati aceasta valoare cat mai frecvent posibil si urmati fara abatere tratamentul medical prescris. In orice situatie, va trebui sa reduceti cantitatea de sare consumata, deoarece aceasta retine apa, marind astfel presiunea sangelui.

– Evitarea diabetului, boala care presupune marirea cantitatii de zahar din sange si deteriorarea arterelor. Daca aveti cel putin 20 de ani, nu ezitati sa participati la actiunile de depistare a diabetului, organizate destul de frecvent. In caz ca suferiti de obezitate, supraponderalitate sau alti factori de risc, urmati recomandarile dietetic ale medicului ori nutritionistului. Consumati moderat dulciuri si orice alte produse alimentare care contin zaharuri rapide (aici sunt incluse in mod special delicioasele produse de cofetarie si patiserie!).

– Evitarea hipercolesterolemiei se poate realiza prin moderarea aporturilor in grasimi din alimentatie, cu principal referire la grasimile continute de mancarurile gatite. Preferati grasimile vegetale celor animale. Daca luati un contraceptiv sau un tratament hormonal substitutiv urmati sfaturile medicului pentru a realiza in mod regulat un bilant al colesterolului.

– Abandonati tigarile! Fumatul reprezinta un risc major de AVC, deoarece tigarile contin nicotina, gudron si alte substante deosebit de nocive care ataca peretii vaselor de sange. Exista studii stiintifice care demonstreaza ca riscul de AVC scade in mod semnificativ la doi ani dupa renuntarea la fumat.

– Evitarea supraponderalitatii si a obezitatii, care sunt asociate unor deprinderi alimentare nefaste, putand provoca diabet, hipertensiune arteriala si hiperlipidemie. In asemenea situatii, reduceti aportul caloric zilnic, treptat si pe termen cat mai lung posibil. Totusi, mancati sanatos si echilibrat (puteti beneficia astfel de 3 pana la 5 mese pe zi, fara probleme). Optati pentru un regim bogat in fructe, legume, cereale integrale, nuci, seminte, produse lactate slabe, carne de peste si pasare, cu foarte putin zahar. De asemenea, micsorati aportul de grasimi animale, cu exceptia celei de peste (somon, macrou, hering), insa optati pentru alimente ce contin grasimi polinesaturate (pestele amintit mai sus, anumite margarine) si mononesaturate (ulei de masline, de rapita etc.).

– Nu abuzati de alcool! Limitati consumul zilnic la un pahar (de exemplu, 0,100 l de vin) pe zi, in ce priveste femeile, respectiv la doua pahare pentru barbati.

– Evitarea sedentarismului: persoanele cu o activitate fizica moderata, de 30 de minute pe zi, au un risc de AVC mai scazut, miscarea reducand masa de grasime din corp, nivelul colesterolului si al zaharului din sange si, de asemenea, diminuand stresul si tensiunea arteriala. Folositi bicicleta sau mergeti pe jos de cate ori aveti ocazia (aproximativ 3000 de pasi pe zi sunt recomandati pentru un adult), iar in bloc renuntati la ascensor si urcati pe scari!

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Hipnoterapia intre fascinatie si teama

Urmatorul Articol

Megaliti pentru eternitate

Articole Similare

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Consultatii fara plata

Sa ne încarcam bateriile…

5 mai 2025

Tot mai mult ne plângem de oboseala accentuata, de somn insuficient, de...

Urmatorul Articol

Megaliti pentru eternitate

Noe, un personaj de exceptie

Nisa, orasul batailor cu flori

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

5 iunie 1968 – Robert F. Kennedy este asasinat

9 iunie 2025

Pe 5 iunie 1968, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de...

Citeste mai departe
Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Citeste mai departe
Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Citeste mai departe
Femina Club

Exfoliant natural

9 iunie 2025

V-ati gândit ce exfoliant natural, bine parfumat, ati putea folosi cu usurinta?...

Citeste mai departe
Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 9-15 iunie 2025

9 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Ritmul zilelor se va accentua în aceasta perioada si veti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.