Anemia este o boala determinata de scaderea numarului de globule rosii din sange sub valorile normale sau de modificarea formei, marimii sau incarcarii cu hemoglobina a acestora. Celulele rosii (hematiile) transporta oxigenul din aerul inspirat in plamani, spre toate tesuturile corpului uman. Oxigenul se fixeaza pe hemoglobina, molecula continuta in hematii. In cazul in care numarul hematiilor scade sau forma acestora este modificata, intreg organismul este afectat, din cauza aportului insuficient de oxigen.
Cauze
Principala cauza a anemiei este deficitul de fier sau de vitamina B12 si acid folic din alimentatie (contribuie la aparitia anemiei megaloblastice). Anemiile mai pot fi determinate de hemoragii acute sau cronice, cu diferite cauze: sangerari din nas, rani sau sangerari genitale, intoxicatii ale maduvei osoase (locul unde se produc hematiile) cu diverse medicamente sau substante chimice, distrugerea prematura a globulelor rosii, afectiuni canceroase ale maduvei osoase (leucemia). In cazul leucemiei, maduva rosie osoasa este afectata, hematopoieza fiind compromisa (formarea elementelor figurate ale sangelui), hematiile fiind in numar mai mic decat in mod normal. Anemia mai poate fi produsa de defectele structurale innascute ale hematiilor, incapacitatea organismului de a se folosi de fier sau de a produce hemoglobina (anemia sideroblastica), inhibarea secretiei de eritropoietina (hormon raspunzator de proliferarea si diferentierea hematiilor).
Raspanditi in intreaga lume
Anemia feripriva este cea mai raspandita forma de anemie din lume. 500-600 de milioane de persoane sunt afectate in prezent de aceasta boala. Anemia feripriva apare cel mai des la femeile la varsta fertila si copiii cu varste cuprinse intre 6-24 de luni. De asemenea, femeile insarcinate pot fi afectate deoarece fatul consuma rezervele de fier ale mamei, daca aceasta nu isi suplimenteaza dieta cu alimente bogate in fier. Tratamentul anemiei feriprive consta in consumul de mancaruri bogate in fier, imbunatatirea alimentatiei si suplimentele de vitamine. Mancarurile bogate in fier sunt: carnea, ouale, fasolea, mazarea, faina de soia si fructele uscate. Absorbtia fierului in organism este sustinuta si de alimentele bogate in vitamina C, precum fructele (portocale, grapefruit, fragi, zmeura, mure, pepeni), legumele (ardei iute, varza, rosie sau cartof dulce), sucurile de fructe si legume.
Pericolul carentelor de vitamine
Anemia prin deficit de vitamine (megaloblastica) este, de asemenea, frecventa si apare ca urmare a cantitatilor reduse de vitamina B9 (acid folic) si vitamina B12. Daca aceste vitamine lipsesc din dieta, globulele rosii sunt produse in cantitate insuficienta. Persoanele cu afectiuni ale aparatului digestiv care afecteaza absorbtia substantelor sunt predispuse aparitiei acestei forme de anemie.
Tratamentul anemiei cauzata de deficitul de vitamina B12 se face prin administrare injectabila de vitamina B12, tratamentul durand toata viata. Anemia cauzata de deficitul de vitamina B9 (acid folic) se face prin administrarea suplimentelor de acid folic. De asemenea, se recomanda pastrarea alimentatiei echilibrate, renuntarea la fumat si limitarea consumului de alcool.
Simptome
Cel mai frecvent simptom al unei anemii este oboseala cronica. Bolnavul mai poate acuza paloarea pielii, tahicardie, senzatia de slabiciune, dispnee, dureri in piept, ameteala, maini si picioare reci, tulburari de memorie, probleme de concentrare, cefalee (dureri de cap).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii