• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 15 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
duminică, 15 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Pasarile, in pericol de disparitie?

Pasarile, in pericol de disparitie?

30 septembrie 2009
in Glob
A A

Oamenii de stiinta ne asigura ca un ciripit de vrabii sau un tril de mierla are efect binefacator asupra psihicului uman. Pasarile au fost cantate de poeti, de muzicieni, de toti cei care s-au simtit legati de o pasare calatoare. Din nefericire, civilizatia si schimbarile climatice pun in pericol existenta acestor creaturi inaripate.

Un sfert din numarul pasarilor va disparea pana in anul 2010

Se pare ca acest verdict nu este intamplator. Schimbarile climatice, caldura excesiva si chiar poluarea determina pasarile sa migreze in alte locuri. Cu cat zboara mai sus pentru a se feri de zapuseala, riscul ca habitatele lor sa scada este mare. Studii recente efectuate de cercetatorul Cagan Sekercioglu din cadrul Departamentului de Studii Biologice din Standford demonstreaza ca migrarea pasarilor ar fi putea fi incetinita prin schimbarea vegetatiei. Exista pericolul ca pasarile care traiesc la altitudini mai joase si care pot fi bolnave, incercand sa scape de caldura, vor migra spre inaltimi, contaminand pe cele care traiesc acolo

Riscul e foarte mare, deoarece se pot produce conflicte in urma carora multe dintre pasari vor disparea. Echipa de cercetatori condusa de Cagan explica in studiul publicat care ar fi efectul schimbarilor de care ar putea suferi 8400 de specii de pasari de uscat. Potrivit celor mai pesimiste concluzii ale acestui studiu, in cazul in care temperatura ar creste cu 6,4 grade Celsius, aproape 30% din speciile de pasari de uscat ar putea sa dispara pana in anul 2010. Daca temperaturile vor creste insa cu 2,8 grade Celsius, vor fi amenintate cu disparitie pana la 550 de specii. Potrivit unui recensamant mondial, realizat de reprezentanti ai BirdLife International, 45% dintre pasarile comune din Europa au scazut mult ca numar. Din cauza distrugerii habitatelor, populatiile celor mai comune pasari sunt in pericol.

Cucul este una din pasarile ce canta tot mai rar

Aceasta pasare ce-si striga numele a fost din totdeauna o sursa de inspiratie pentru creatori (poeti, pictori, compozitori). Nici cercetatorii, iata, n-au ramas departe de viata lor. Fiind cunoscuta ca una din cele mai prezente pasari in peisajul aviafaunistic britanic, ornitologii sustin ca in ultimii ani, perechile de cuci s-au rarit incat specia a fost introdusa in paginile „Red List”. Efectivele lor au scazut cu aproximativ 59% in comparatie cu anul 1960 si cu 30% in ultimii 12 ani. Motivul disparitiei acestor pasari cantatoare inca nu s-a stabilit in mod foarte clar. Unii specialisti sustin ca unul din motive ar fi distrugerea habitatelor (asa cum aminteam mai sus) si schimbarile climatice, dar, la fel de bine, una din cauze ar fi si cresterea pradatorilor. Nici in Romania, cucii nu au o soarta mai buna. Distrugerea multor plantatii de salcami sau de alti copaci, unde ei isi aveau habitatul, a dus la disparitia lor.

In evidentele „Cartii Rosii” (lista trista a tuturor animalelor si pasarilor periclitate pe Terra), peste 192 de specii de pasari figureaza ca sunt in pericol, anunta Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii. „Situatia este alarmanta, dar in acelasi timp nu vrem sa ne pierdem speranta in salvarea pasarilor, deoarece lucrurile pot lua oricand o turnura neasteptata” – declara Simon Stuart, unul dintre specialistii de la UIPCN. Dintre speciile cele mai amenintate amintim colibriul Coco din Columbia, pescarusul Sidamo, cinteza de Galapagos, ca sa enumeram doar cateva.

Statuie pentru o pasare salvatoare

Nu cu mult timp in urma, plaja din Estney, cunoscuta fiind pentru salbaticia ei, locul unde nudistii nu aveau restrictii, a fost pusa in pericol de un proiect imobiliar ce urma sa o distruga definitiv. Din fericire, Estney a fost salvata, nu de oameni ci de o …pasare. Numele ei este Silvia Dartford, o specie de pasare asemanatoare cu cintezele si privighetorile care isi avea locul de iernare chiar pe aceasta plaja. Aici este ultimul loc unde inca se mai gaseste aceasta pasare rara. Folosindu-se de acest argument, ecologistii au reusit sa stopeze orice incercare a companiei de constructii de-a mai distruge plaja. Ca semn de pretuire si de victorie in fata invaziei de beton, in curand, chiar pe plaja, se va ridica o statuie ce va reprezenta pasarea salvatoare.

Exista pasari bilingve?

Poate, daca vrem sa credem cele publicate de un studiu recent efectuat de prof. Robert Magrath de la Universitatea nationala din Australia care sustine ca pasarile salbatice sunt bilingve, trilingve sau plurilingve. Cercetatorul australian a acreditat ideea ca zburatoarele pot invata de la alte specii de pasari, rezonantele trilurilor. Descoperirea vrea sa ne demonstreze ca pasarile asculta ceea ce le „transmit” suratele lor dar au si posibilitatea de a distinge si a invata chemari „straine”, ele putand sa faca diferenta intre sunetele transmise de alte pasari si cele din propria specie. Prof. Magrath crede ca vocalizele pasarilor pot fi influentate de starea lor de anxietate. Teama se pare ca joaca un rol important in comunicarea dintre ele.

Alaturi de alti doi colegi, renumitul botanist, a reusit sa demonstreze ca in timpul unor atacuri, pasarile pot descifra corect trilurile transmise de alte specii, ele adoptand imediat un comportament conform cu natura trilului receptionat. Daca omul invata o alta limba din placere, pasarile devin bilingve in scopul de-a se apara de pericole. Oricat ar sti sa se apere de atacatori, pasarile sunt amenintate cu disparitia datorita unor factori extrem de periculosi. O lume fara trilul pasarilor ar fi bolnava de tristete si de singuratate.

N. FLORIA

ShareTweet
Articolul precedent

Taj Mahal – un vis in marmura

Urmatorul Articol

Imitatie de icre negre

Articole Similare

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Glob

Ruine din Marele Zid Chinezesc

12 mai 2025

Noua sectiuni ce ar fi facut parte din Marele Zid Chinezesc, despre...

Glob

Deseuri transformante în „monumente”

5 mai 2025

O sirena provocatoare, cu degetele mijlocii în aer, sculptata din deseuri metalice...

Urmatorul Articol

Imitatie de icre negre

Omleta cu peste oceanic

Corecturi

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

5 iunie 1968 – Robert F. Kennedy este asasinat

9 iunie 2025

Pe 5 iunie 1968, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de...

Citeste mai departe
Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Citeste mai departe
Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Citeste mai departe
Femina Club

Exfoliant natural

9 iunie 2025

V-ati gândit ce exfoliant natural, bine parfumat, ati putea folosi cu usurinta?...

Citeste mai departe
Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.