• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 18 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 18 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Sanatatea si pastrarea alimentelor

Sanatatea si pastrarea alimentelor

5 martie 2008
in Consultatii fara plata
A A

Alimentul este unul din factorii de mediu cu influenta majora asupra sanatatii omului, de calitatea, cantitatea si felul produselor alimentare consumate depinzand starea de bine, de confort sau aparitia unor boli: de nutritie, digestive, toxiinfectii, intoxicatii etc. De la procurarea alimentului si pana la consumarea lui trec uneori ore sau zile în sir. In acest interval de timp, alimentele trebuie pastrate în conditii adecvate, în functie de forma lor de prezentare.

Daca nu se respecta aceste conditii, alimentele se altereaza, adica îsi modifica proprietatile organoleptice si devin daunatoare pentru om. Alterarea este favorizata de temperatura, de actiunea luminii si a oxigenului din aer, de prezenta microorganismelor. Conditii de pastrare a alimentelor:

– orice aliment perisabil (cu durata mica de pastrare: lapte si produse proaspete din lapte, carne si preparate din carne, legume si fructe crude, prajituri, înghetate) se pastreaza obligatoriu la temperaturi intre 0 si +4ºC, adica la frigider;
 – pentru pastrare mai îndelungata, alimentele perisabile (cu exceptia laptelui, produselor proaspete din lapte, prajiturilor, oualor) se tin la congelator, la temperaturi sub –15ºC.

Durata de pastrare a alimentelor se prelungeste si prin utilizarea metodelor de conservare. Aceste metode sunt:
 – fierberea – prelungeste termenul de pastrare cu înca 24-48 de ore, cu conditia pastrarii la frigider dupa racire;
 – pasteurizarea laptelui, a berii, a bauturilor racoritoare – se aplica la nivel industrial si prelungeste pastrarea alimentelor cu 24 de ore (lapte) pana la 1 an (bauturi racoritoare);
 – sterilizarea conservelor de carne, legume, fructe, mixte, lapte UHT – prelungeste timpul de pastrare între 6 luni si 3 ani;

– uscarea (fructelor, legumelor) si deshidratarea (lapte praf, oua praf) – se folosesc mai ales pentru pastrarea de alimente din perioadele anului cand acestea sunt în exces;
 – sararea, una din cele mai vechi metode de conservare – se aplica pentru carne, peste, branza etc.;
 – afumarea – se asociaza cu sararea, dar atunci cand se face prin arderea de rumegus sau cu lemne este nociva din cauza substantelor prezente în fum, care sunt cancerigene;

– acidifierea, adica murarea cu sare sau marinarea cu sare si otet – se foloseste pentru conservarea legumelor, fructelor si a pestelui. Se foloseste mai ales pentru pastrarea legumelor pe perioada iernii;
 – folosirea de conservanti – metoda industriala care trebuie controlata, deoarece conservantii sunt substante chimice care, peste anumite concentratii, sunt daunatoare sanatatii.

In timpul folosirii metodelor de pastrare sau de conservare a alimentelor, se produc unele modificari în structura lor, care pot provoca pierderi de substante nutritive, mai ales de vitamine. De aceea, trebuie sa se aiba în vedere nu numai evitarea alterarii, ci si mentinerea valorii nutritive a alimentelor pastrate mult timp. Pentru a preîntampina acest neajuns, se recomanda consumul alimentelor proaspete sau cat mai putin prelucrate. Ca exemplu, va prezentam mai jos efectul expunerii la aer asupra cantitatii de vitamina C din unele salate.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Mentalul – o forta redutabila

Urmatorul Articol

O ora din viata lui Napoleon

Articole Similare

Consultatii fara plata

Alimente sanatoase pentru vasele de sânge

15 decembrie 2025

Consumul excesiv de alimente procesate sau de grasimi nesanatoase poate duce la...

Consultatii fara plata

Autofagia si postul intermitent

8 decembrie 2025

Ideea de post alimentar s-a imprimat în mentalul colectiv ca o practica...

Consultatii fara plata

Sfaturi „de sezon” pentru pacientii cu tiroidie

3 decembrie 2025

Perioada rece a anului creste nevoia organismului de hormoni tiroidieni. Din acest...

Consultatii fara plata

Omul contemporan, între post si abuzul alimentar

23 noiembrie 2025

Celebrul filosof Arthur Schopenhauer ne amintea un adevar comun, atât de banal...

Consultatii fara plata

Stop cardiac sau atac de cord?

18 noiembrie 2025

Relativ frecvent între cele doua probleme de sanatate mentionate se pune semnul...

Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Urmatorul Articol

O ora din viata lui Napoleon

Castelul Chambord - o capodopera arhitectonica

Consumul de carne va bulversa Pamantul

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

11 decembrie 969 – Asasinarea împaratului bizantin Nicefor al II-lea

15 decembrie 2025

Nicefor al IIlea Focas (Nikeforos Fokas) a domnit ca împarat bizantin între...

Citeste mai departe
Blitz

Cele mai bune filme despre Frankenstein

15 decembrie 2025

Savantul Frankenstein si creatura sa monstruoasa au captivat generatii întregi, dand nastere...

Citeste mai departe
Blitz

Enciclopedie a provinciei

15 decembrie 2025

Primul volum al trilogiei „Encyclopaedia Bannatica”, semnat de medicul timisorean Adrian Badescu,...

Citeste mai departe
Femina Club

Stralucire si luminozitate

15 decembrie 2025

Exista multiple „trucuri” la care e bine sa apelati pentru a da...

Citeste mai departe
Femina Club

Legume cu smantana

15 decembrie 2025

1 kg legume fierte, 250 ml smantana, 30 g faina, sare, 50...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 15-21 decembrie 2025

15 decembrie 2025

BERBEC 21.0320.04: Sunteti ghidati de o puternica dorinta de a schimba peisajul,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.