Ca ne place sau nu, atat de des invocata necesitate de a fi activi, pentru a aspira la o stare a sanatatii macar cat de cat rezonabila, ramane unul dintre reperele de baza ale bunei functionari a organismului nostru. E foarte multa vreme de cand medicii, nutritionistii si antrenorii de fitness din intreaga lume vorbesc la modul insistent despre necesitatea vitala a sportului, a miscarii fizice, in general, in viata fiecarui individ. Desi a crescut numarul celor care practica exercitii fizice cel putin o data la cateva zile, lucrurile sunt totusi din ce in ce mai grave. Un singur exemplu, deloc linistitor: unul din 10 decese inregistrate in lume reprezinta inca reflectarea unei vieti sedentare.
In tarile occidentale, cel putin, oamenii nu mai sunt expusi efortului fizic inevitabil, zi de zi, asemenea epocilor trecute. Astazi, omului modern nu i se mai impune sa mearga pe jos, sa taie lemne sau sa spele rufe cu propriile maini. Pe omul modern il gasesti in fata unui calculator, pe un scaun, iar pentru celelalte nevoi trebuie doar sa apese cateva butoane pentru a se face repede cald sau frig, a avea rufele spalate sau a incalzi mancarea.
Sedentarismul ne omoara la propriu! ne avertizeaza cercetatorii americani. Ei trag semnale de alarma, deseori, chiar in preajma unor evenimente sportive de anvergura mondiala, incercand astfel sa sensibilizeze populatia in legatura cu propriile probleme grave, in conditiile in care din zona economicului si politicului actiunile par mai degraba derulate invers fata de normal.
Oamenii de stiinta de la universitatile din Boston si Texas au amintit si ca in anul 2008 stilul de viata sedentar a dus la 5,3 milioane de decese – la fel de multe ca si cele cauzate de tutun! Rolul inactivitatii fizice asupra sanatatii este inca subevaluat, in ciuda dovezilor solide cunoscute de peste 60 de ani, au declarat cercetatorii. De asemenea, practicarea exercitiilor fizice previne si amelioreaza boli precum Alzheimer, depresia, osteoporoza, iar specialistii americani revin asupra acestui subiect tocmai pentru a ne aminti constant ca OMS recomanda exercitii fizice regulate, adaptate la posibilitatile fiecaruia, 30 de minute in fiecare zi. Ei mai avertizeaza ca un stil de viata sedentar creste riscul cancerului de colon, al cancerului la san, favorizeaza bolile de inima si, mai ales, obezitatea si diabetul.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii