Fie ca stim, fie ca nici macar nu prea ne intereseaza, practic fiecare ingredient al mancarurilor noastre de fiecare zi, incluse in bogata categorie a legumelor, zarzavaturilor, condimentelor, constituie totodata si importante surse de sanatate ori chiar veritabile remedii terapeutice. Un exemplu din sfera condimentelor aromatice, nu foarte frecvent utilizat in bucataria romaneasca, dar savurat ocazional, este coriandrul. Semintele de coriandru sunt folosite in special pentru asezonarea mancarurilor de cartofi, de varza sau pentru carnea de miel, de porc ori de vita, dar se adauga si in salate sau in supe.
De asemenea, acest condiment are si proprietati terapeutice si poate fi folosit sub forma de ceaiuri sau de sirop. Actiunea complexa, benefica, asupra starii de sanatate se datoreaza continutului bogat in acizi (sase tipuri). De asemenea, coriandrul contine 11 uleiuri esentiale si o gama variata de vitamine si de minerale. Mestecand zilnic cateva boabe de coriandru, vom beneficia de improspatarea respiratiei, dar si de distrugerea bacteriilor responsabile cu aparitia cariilor.
In acelasi timp, proprietatile sale antiinflamatoare recomanda folosirea coriandrului in tratarea afectiunilor reumatice si a bolilor de rinichi. De asemenea, aceasta planta (iata, si medicinala, nu doar culinara) calmeaza crampele abdominale, este carminativa si favorizeaza secretia biliara, iar acizii continuti – printre care cel linoleic, oleic, ascorbic si stearic – au rolul de a normaliza valorile ridicate ale colesterolului.
Pentru tratament, se poate pregati un sirop in casa, fara niciun fel de complicatii. Siropul de coriandru se prepara din planta intreaga (cam 20 de fire cu frunze si tije), care se fierbe in 2 litri de apa timp de 5 minute, apoi se strecoara si in infuzie se adauga un kilogram de zahar. Cand siropul incepe sa fiarba, se adauga zeama unei lamai, dupa care compozitia trebuie sa mai clocoteasca inca 5 minute. Se toarna cat e caldut in vase de sticla si se consuma cate o lingura, de trei ori pe zi. Durata curei nu este fixa, ea depinzand de momentul cand pacientul constata disparitia simptomelor negative.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii