Spre marea nenorocire a populatiei deloc ori prost informate si mai ales iresponsabile, subiectul blestemului numit SIDA-HIV a revenit recent in atentia noastra, din cauza unui caz extrem de dramatic inregistrat intr-un anumit mediu social din Segarcea. Foarte important de precizat: in situatia respectiva este vorba inclusiv despre moarte si despre transmiterea in lant a cumplitului virus, printr-o condamnabila mentali-tate si prin comportament caracterizat, inainte de orice altceva, prin promiscuitate de-a dreptul criminala.
Si, cum frica poate si ea sa pazeasca sanatatea, e bine sa cunoastem cu totii cateva lucruri esentiale despre acest flagel global, chiar daca avem in sinea noastra convingerea binecunoscuta de tipul „mie nu mi se poate intampla”.
Asasinul cu chip inselator
Oboseala, febra, durerile musculare par a fi doar simptomele unei banale gripe, insa in unele cazuri prevestesc chiar infectia cu HIV, boala in care sistemul imunitar este afectat si nu mai are capacitatea de a lupta impotriva infectiilor si a altor boli ce profita de imunitatea slabita. Va prezentam semne aparent minore, care pot anunta insa temuta infectie. Unul dintre primele semne ale infectiei cu HIV este febra mai mare de 38 de grade, insotita de cele mai multe ori de oboseala, umflarea gangionilor limfatici si durere in gat. Este momentul cand virusul intra in sange si incepe sa se divizeze, iar sistemul imunitar incearca sa reactioneze.
Reactia sistemului imunitar poate cauza insa si o stare de oboseala si letargie. Acest simptom poate aparea atat in faza incipienta a bolii, cat si intr-o faza mai avansata. Dureri musculare si articulare, inflamarea ganglioni-lor: infectia cu HIV este adesea confundata cu gripa, sau cu alta infectie virala (ca hepatita sau sifilisul), din cauza simptomelor comune pe care le au toate aceste boli. Ganglionii limfatici situati in zona inghinala, axila sau gat, sunt o parte a sistemului imunitar si se umfla la aparitia unei infectii in organism.
Un disconfort ce poate fi fatal
Alaturi de simptomele enumerate mai sus, durerile de cap si de gat pot fi si ele semnele infectarii cu HIV. De asemenea, iritatia pielii apare atat la inceputul bolii, cat si mai tarziu si poate fi localizata in diferite zone ale corpului. Daca nu poate fi explicata sau nu se poate trata usor, este posibil sa reprezinte unul dintre semnele bolii.
Greata, varsaturile, diareea apar la majoritatea persoanelor infectate, in fazele incipiente. Starea de greata este un semnal transmis de organism, care arata astfel ca nu tolereaza ceva ori ca are o problema. Diareea persistenta, care nu raspunde la tratamentul obisnuit, poate fi un alt semn care ar trebui sa ingrijoreze. Apoi, pierderea inexplicabila in greutate, indiferent de momentul din viata in care are loc, trebuie considerata semn al unor probleme medicale. Pacientii infectati cu HIV pierd considerabil in greutate, ca si cei care fac cancer. O pierdere usoara in greu-tate este adesea perceputa ca o manifestare a unei gripe, insotita de febra, un nivel scazut de energie si dureri in tot organismul. Insa, pe masura ce boala se agraveaza, pierderea in greutate se accelereaza.
Dereglari pe toate „etajele” organismului
Tusea uscata poate fi considerata un semn al infectiei cu HIV in cazul in care dureaza pana la cateva saptamani si nu raspunde la niciun tratament. Transpiratie abundenta in timpul noptii: aproape jumatate din bolnavii cu HIV au acest simptom in fazele incipiente ale bolii. El poate fi considerat semnul unei afectiuni doar in cazurile in care nu apare din cauza temperaturii prea ridicate sau in urma exercitiilor fizice.
Un alt detaliu, destul de interesant, este acela ca modificari ale culorii unghiilor sau ingrosarea, curbarea si despicarea lor reprezinta un semn al infectiei cu HIV, in stadiu avansat. Dar stadiile avansate ale bolii produc dereglari si la nivel cognitiv: dificultati de concentrate, confuzie, stare de iritabilitate, furie. In unele cazuri, persoanele infectate prezinta si dificultati motorii: devin neindemanatice, au probleme de coordonare si au dificultati de scriere.
Nu in ultimul rand, herpesul poate reprezenta deopotriva un simptom al bolii si un risc crescut de a contacta boala. Explicatia – herpesul genital provoaca la nivelul pielii ulceratii care ajuta virusul sa patrunda mai usor in organism. In fine, virusul HIV poate determina aparitia amortelii si furnicaturilor la nivelul mainilor si picioarelor, fenomen ce poarta denumirea de neuropatie periferica si apare atunci cand nervii sunt afectati.
* * *
Relatiile intime intamplatoare, sexul neprotejat, toxicomania si, nu in ultimul rand, contactele de tip homosexual constituie principalele cauze ale proliferarii si actiunii violente a flagelului SIDA, peste tot in lume. Potrivit unor date, evident, aproximative, in Romania ar fi in prezent circa 12.000 de purtatori ai virusului HIV; dar e doar „varful aisbergului”. Din anul de referinta 1985 pana in prezent, in tara noastra au murit din aceasta cauza peste 6.000 de persoane, iar media de varsta spune si ea foarte multe: 20-30 de ani!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii