Alaturarea celor doua elemente nu constituie deloc o curiozitate, mai ales daca tinem cont de faptul ca absolut fiecare clipa a existentei noastre, fiecare gest, gand, vorba rostita si asa mai departe inseamna, in fond, o forma sau alta a circulatiei energiei care curge prin noi, nevazuta. Daca ar fi sa facem o afirmatie banala, am zice ca – desi nici aceasta energie, nici, sa spunem, sanatatea in sine, nici gandurile sau ideile nu le vedem, desi afirmam fara retinere ca ele exista – energia despre care vorbim inseamna viata. Iar o parte importanta din ea o (pre)luam din hrana mancata, ce intra, imediat ce o introducem in gura, in „fabrica” de energie a organismului nostru.
Aceste procese de transformare descrise mai sus intr-un mod chiar simplist fireste ca nu se realizeaza in orice conditii, astfel ca, nu de putine ori, (si) atunci cand vine vorba despre alimentatie aflam ca trebuie sa respectam anumite reguli si restrictii. Asta, desigur, daca vrem sa fim sanatosi si sa nu ne periclitam cu buna-stiinta echilibrul organismului. Sa vedem, de pilda, de ce se spune ca nu e bine sa mancam dupa ora 7 seara? Ei bine, si de data aceasta, medicina chineza detine, in sensul respectiv, un anume secret!
Stresul cotidian, caracteristic societatilor moderne, dieta „importata” din diverse tari pe care le luam drept model, fara a discerne intotdeauna in legatura cu efectele acestui mimetism, dieta bogata in alcool, prajeli, alimente de tip fast-food (sau, de pilda acel obicei aproape patologic de a rontai la film delicioasele, de altfel pop-corn imbibate cu diverse arome, coloranti si potentiatori de gust – caci, vedeti, nu se mai vorbeste, normal, despre „floricelele de porumb” preparate in ceaun!) au numai efecte negative asupra sanatatii, si in special asupra functionarii ficatului. De aceea, pentru a ne „spala” de toate „relele” dietelor de peste zi, specialistii recomanda sa nu mai punem nimic in gura dupa ora 19.
Se stie bine despre medicina traditionala chineza ca a fost intotdeauna o sursa inepuizabila de terapii si obiceiuri care isi gasesc functionalitatea de acum mii de ani chiar si in zilele noastre. La modul general, chinezii nu mananca nimic seara, dupa o anumita ora, iar explicatia o gasim tot in vechile lor tratate de medicina. Traditia spune ca energia (numita de ei qi) circula in corpul nostru prin 12 canale principale, cunoscute si sub denumirea de meridiane. Fiecarui meridian ii corespunde un interval de 2 ore, timp in care energia in canalul respectiv atinge cota maxima. Potrivit vechilor invataturi chinezesti, digestia este controlata de elementul Pamant, iar organele care apartin acestui element sunt stomacul si splina. Pragul maxim de energie in meridianul stomacului este atins intre orele 7 si 9 dimineata, iar in canalul splinei energia atinge cota maxima intre orele 9 si 11. Prin urmare, cel mai bine este sa mancam intre orele 7 si 9 dimineata, intrucat energia alocata digestiei este maxima in acest interval.
Desigur, nici respectivul fenomen nu are o evolutie liniara, astfel ca 12 ore mai tarziu, energia din aceste meridiane atinge cel mai scazut nivel, drept pentru care invatatii chinezi ne sfatuiesc sa nu mai mancam dupa ora 19. Daca totusi ne este foame, ideal ar fi sa alegem alimente usor de digerat, precum fructe, legume sau sucuri proaspete. Digestia este in mod normal mai lenta seara, din pricina resurselor scazute de energie. Daca pierdem dreapta masura si ne dedam la mese bogate in aceasta parte a zilei, alimentele stationeaza mai mult in stomac si tind sa fermenteze, ceea ce duce la formarea de gaze, creeaza senzatie de balonare si disconfort. Ca sa faca fata efortului, organismul efectiv sustrage energia de la alte organe, pentru a sustine digestia.
Peste noapte, intre orele 23 si 3 dimineata, canalele vezicii biliare si cel al ficatului ating pragul maxim de energie. Aceste organe au rolul de a curata sangele si de a ne asigura in felul acesta un somn odihnitor. Insa, cand mancam la ore tarzii, energia lor nu mai este centralizata asupra purificarii organismului, consecintele fiind indigestia, insomnia si senzatia de oboseala dimineata. Mai mult decat atat, pentru ca toxinele nu au fost eliminate complet din organism, se stocheaza la nivelul articulatiilor, expunandu-ne riscului de artrita. Iar demonstratia in acest sens se poate dezvolta foarte mult, ideea finala fiind insa una singura: incercati sa nu mai mancati (cel putin, nu hrana consistenta) dupa ora 19!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii