Privind tabloul „Portretul Suzannei Valadon”, realizat de Pierre-Auguste Renoir in 1885, pe cand modelul maestrului avea 20 de ani, am putea spune ca avem de-a face cu o domnisoara timida, obedienta, resemnata si cu un temperament mai degraba melancolic. Numai ca frumoasa Suzanne, care l-a fermecat atat de mult pe Renoir, incat a solicitat-o in studioul sau ca model, era exact contrariul impresiei pe care o lasa in acea lucrare.
Ba, chiar putem afirma, pe baza numeroaselor ei date biografice legate de boemul cartier Montmartre, ca Suzanne Valadon a fost o „neastamparata” care, din model si domnisoara de petreceri nocturne, a ajuns o prestigioasa pictorita. Panze cu semnatura ei pot fi admirate la „Georges Pompidou Centre” (Paris) si la Metropolitan Museum of Art.
Copil din flori al unei femei de conditie foarte modesta, Suzanne Valadon s-a nascut la Bessines-sur-Gartempe, in centrul Frantei, purtand numele de Marie-Clementine Valade. Ajunge la Paris si la 18 ani naste un baiat numit in acte Maurice Utrillo. Suzanne nu a putut afirma cu precizie cine a fost tatal. Dar pe cand avea 8 ani, copilul a primit legitimitate paterna din partea pictorului spaniol Miguel Utrillo (proprietar de taverna), desi foarte probabil acesta nici nu o cunoscuse pe Suzanne in perioada conceperii. Acest detaliu este important, pentru ca si Maurice a devenit un pictor interesant al Frantei.
In cartierul Montmartre, o frumusete ca a ei nu putea trece nesavurata de maestrii care frecventau boema pariziana. Ea fusese artista de circ, dar un accident la trapez i-a retezat cariera la numai 16 ani. Iar Suzanne incepe sa-si castige painea fiind model pentru uriasi ai impresionismului precum Renoir, Henri de Toulouse-Lautrec si mai ales Edgar Degas, cel care avea s-o invete abecedarul picturii si avea s-o incurajeze sa faca din pictura un mod de viata. Cronicile vremii spun ca in acea perioada marea ei iubire a fost Puvis de Chavannes, pictorul care era cofondator al Societatii Nationale de Arte Frumoase (1862). Poate ca nu este intamplator ca Suzanne a devenit prima femeie mem-bru al acelei prestigioase societati de arta, in 1894.
Cariera artistica a Suzannei era o imbinare aparent haotica intre petrecerea timpului pe la localurile de noapte si lucrul in atelierul sau excentric. Devenise renumita pentru curiozitatile vietii ei personale, si anume: purtatul unui „buchet” de morcovi in corset (pentru improspatarea pielii), ingrijirea unei capre care avea rolul sa-i manance schitele nereusite, pisica hranita cu caviar (postul de vineri) si sticlele cu absint (colectie). Cu toate acestea, Suzanne a fost o mama buna pentru fiul Maurice, chiar s-a casatorit in 1896 cu un agent de bursa, dar a divortat in 1909. Iar marea iubire a vietii a fost André Utter, un pictor cu 21 de ani mai tanar. S-au casatorit in 1914 si dupa 20 de ani au divortat, dupa ce au expus impreuna la numeroase expozitii din Paris.
Suzanne Valadon a murit in 1938, la 73 de ani, avandu-i aproape pe Derain, Picasso si Braque… Un talent apreciat de critica si o femeie plina de viata si de iubire, aceasta pictorita „crescuta” in Montmartre a fost un simbol al modelului feminin pentru unii dintre cei mai importanti impresionisti francezi.
PAUL IOAN
Comentarii