Natura este plina de surprize care se regasesc si in domeniul agriculturii, unde apar uneori legume sau fructe uriase. Uneori intamplator, dar in general in urma unor manipulari ale specialistilor. Printre zonele in care au crescut legume si fructe uriase, Alaska detine un loc aparte, figurand an de an in Guiness Book cu recorduri impresionante, pe fondul unor recolte foarte bogate si al productiei de legume si fructe mai mari decat cele standard si mai bogate in vitamine, minerale si mai ales zaharuri. Aici, soarele straluceste 20 de ore pe zi, un avantaj considerabil al agriculturii. Exista insa si alte zone de pe glob in care s-au recoltat legume uriase. Acestea sunt rodul unor procedee minutioase. Sunt alese anumite varietati de seminte, se fac diverse combinatii, se procedeaza la altoiri speciale sau la manipulari genetice.
In Alaska, in luna octombrie a fiecarui an este organizat un festival consacrat legumelor „fenomenale”. Anul acesta a fost stabilit un nou record mondial cu un dovleac cu greutatea de 911 kilograme, prezentat de legumicultorul Ron Wallance care a fost rasplatit cu un cec in valoare de 15.000 de dolari.
Cea mai mare varza din lume cu o greutate de 34,4 kg a fost obtinuta de John Evans (Alaska), care detine si alte recorduri mondiale pentru unele dintre cele mai mari legume din lume.
Si in Marea Britanie se petrec lucruri iesite din comun in domeniul agriculturii. In cadrul concursului anual din Harrogate, un agricultor, Peter Glazebrook, a prezentat o ceapa in greutate de 8,3 kilograme si un castravete de 54 de kilograme!
Un alt britanic, Joe Atherton, a obtinut o rosie – doar una! – care crestea ca Fat-Frumos. A ancorat tulpina pentru a sustine rosia pantagruelica. Dupa ce s-a copt, a cules-o si a cantarit-o: avea putin peste 2 kilograme.
Cel mai mare cartof (11,3 kg) a fost recoltat de libanezul Khalil Semhat din gradina proprie.
A fost recoltat si un pepene urias, de peste 121,93 kg, de Lloyd Bright (SUA) si familia sa.
Toti acesti producatori, care n-au reusit sa obtina decat rareori legume uriase, au fost nevoiti sa-si puna imaginatia la incercare pentru a gasi cea mai buna cale de a-si valorifica produsele. Unele au fost preparate pentru o degustare publica, altele au fost achizitionate de amatorii de curiozitati pe bani grei. Cele mai multe dintre ele, dupa ce au facut obiectul publicitatii, au ajuns in bucataria proprietarilor pentru a fi preparate in fel si chip pentru familie si prieteni.
DORIN MARAN
Comentarii