Situat la poalele Muntilor Fagaras, pe valea Oltului, in judetul Sibiu, orasul Avrig se mandreste nu doar prin frumusetile naturale, ci si printr-o serie de monumente de cultura si spiritualitate. Printre acestea pot fi amintite Palatul de Vara Bruckenthal, Biserica Evanghelica, Biserica Ortodoxa Veche, Muzeul Orasului Avrig. Biserica Ortodoxa Veche are hramul Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului in Ierusalim. Este o constructie impunatoare, asezata pe un promontoriu in mijlocul orasului.
A fost ridicata in secolul al XVIII-lea pe locul unui mai vechi asezamant, pentru care traditia mentioneaza anul 1570, fara insa ca acesta sa fie confirmat documentar. Este in forma de nava simpla, in stil gotic, avand peretii perforati de ferestre terminate in arc. Este o biserica-sala cu altar poligonal. Remarcabila este pictura realizata de mesterii Ionescu si Pana in 1762. Frescele sunt considerate cele mai frumoase din Transilvania. In exterior, pe peretele sudic, exista patru nise si un brau de medalioane pictate. Biserica a fost supusa unor serioase restaurari in 1980 si picturile si-au recapatat intreaga prospetime de odinioara. Constructia are trei intrari: doua pe latura sudica si una, utilizata foarte rar, spre cea vestica. Spre apus se inalta turnul masiv, de forma patrata, luminat de ferestre si avand un acoperis de tigla rosie, ca intregul locas.
In turn sunt adapostite clopotele, care au avut o istorie indelungata. Primul dintre ele avea gravat anul 1758. Cel de-al doilea, mai mare, purta cu inscriptie anul 1803 si bustul lui Franz Jozef al Austriei, iar cel de-al treilea anul 1900. Fusese donat bisericii si era mai mic decat celelalte. Primele doua clopote au fost topite de austrieci in timpul Primului Razboi Mondial si transformate in tunuri. Cel de-al treilea s-a crapat si, nemaiputand fi folosit ca atare de credinciosi, a fost remodelat in 1926. Dupa razboi, o serie de credinciosi s-au intors din America si au oferit bisericii o donatie mult-asteptata, constand in bani pentru celelalte doua clopote.
La iesirea din curtea bisericii se afla casa memoriala a marelui carturar Gheorghe Lazar. Mormantul sau se afla in cimitirul bisericii unde a fost ridicata si o troita de lemn in memoria soldatilor din Avrig cazuti in razboaie. La 23 aprilie 2010, biserica din Avrig a fost resfintita cu ocazia implinirii a 255 de ani de la zidirea ei. Slujba a fost condusa de Inalt Preasfintitul Laurentiu, mitropolitul Ardealului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.
IRINA STOICA
Comentarii