Totul a inceput in anul 2002, cand un grup de muncitori din orasul provincial Dangeil din Sudan, care sapa o groapa de drenaj, a descoperit morminte antice. O echipa de arheologi sudanezi si britanici s-a deplasat la fata locului pentru a continua sapaturile si a cercetat mormintele, construite in urma cu 2000 de ani intr-o perioada de prosperitate a regatului Kush. In cateva morminte au fost descoperite numeroase artefacte utile defunctilor in lumea de apoi. Traditia funerara a kushitilor atesta o puternica credinta in existenta unei vieti ulterioare. In unul dintre morminte a fost identificat un inel din argint pe a carui montura era gravata imaginea unei divinitati cu coarne de berbec, probabil reprezentarea zeului Amon. Inelele de argint din acea epoca erau rare, fiind utilizate pentru marcarea sigiliilor unor documente oficiale.
In alte morminte s-au gasit un recipient de faianta de forma unei cutii pe care au fost pictati ochi, o reprezentare simbolica semnificand protectia divina fata de oamenii rauvoitori, resturi de arcuri si sageti. Pe degetul unui schelet era prins un inel de piatra, folosit pentru a asigura arcasilor o priza mai sigura a corzii intinse.
In acea epoca, dincolo de utilizarea in razboaie, arcul avea un rol ritualic important in societatile kushite in care persoanele de rang inalt, regii si reginele trageau in tinte confectionate din crengi, stuf, paie impletite, purtand pe degetul mijlociu un astfel de inel. Astfel de exercitii erau practicate zilnic si de arcasii armatei a caror faima legata de precizia executiei era recunoscuta dincolo de hotarele regatului. In mitologia kushita, Apedemac, zeul razboiului, era reprezentat in postura de arcas.
Situl arheologic este amenintat de extinderea satelor, de constructia drumurilor, a uzinelor si a terenurilor agricole. Comunitatea arheologilor si istoricilor sudanezi, sustinuta de omologi din numeroase tari, a solicitat guvernului sa ia masuri pentru a proteja situl si a-l transforma intr-un parc arheologic.
DORIN MARAN
Comentarii