Sinuzita inseamna inflamarea sinusurilor, din cauza unui microorganism nedorit: membrana mucoasa care captuseste sinusurile este infectata de un virus sau bacterii.
Cand sinuzita virala sau bacteriana dureaza mai mult de 90 de zile, vorbim de sinuzita cronica, ea putand fi localizata deasupra sprancenelor, la nivelul maxilarelor, de o parte si de cealalta a cavitatii nazale sau in spatele acesteia. Parasinuzita se refera la inflamarea mai multor sinusuri.
– Simptome: – congestie nazala; – rinoree (secretie nazala galbuie sau verzuie, uneori purulenta); – sensibilitate, presiune sau durere in pometi, obraji sau dinti, cap si frunte, ochi si frunte; – dureri de cap; – scaderea sau pierderea mirosului; – urechi infundate si dificultati la inghitire; – fotofobie; – respiratie urat mirositoare (halitoza); – tuse productiva (umeda) si stranut; – stare generala de rau sau de oboseala generala; – febra peste 38,5ºC.
Toate aceste simptome pot avea un impact puternic asupra vietii de zi cu zi a pacientilor, pana la a genera anxietate sau chiar depresie.
– Cauze si contexte favorizante. Sinuzita poate avea la origine o infectie virala (de pilda, nazofaringita simpla) sau o infectie dentara (carie, abces etc.) care se raspandeste la cele mai apropiate sinusuri.
Alti factori cresc riscul de sinuzita cronica: – traiul intr-un mediu in care aerul este umed si/sau poluat; – nu va suflati nasul cand este infundat; – fumatul activ sau pasiv; – deviatie de sept na-zal; – polipi nazali recurenti; – prizare de cocaina sau alt drog; – inot in mod regulat intr-o piscina tratata (clorul irita mucoasa nazala); – traumatisme faciale cu obstructia unuia sau mai multor sinusuri; – expunerea la substante chimice iritante (ca formaldehida); – alergie cronica (inclusiv rinita alergica).
– Sinuzita cronica poate fi foarte dureroasa, dar cel mai frecvent ramane benigna, cu exceptia cazurilor cand afecteaza si ochii, meningele sau chiar creierul. Principala complicatie este raspandirea infectiei bacteriene.
Semne care trebuie sa conduca la o consultare prompta: – persistenta si/sau agravarea durerii suborbitale; – durerile sunt pulsatile si prezente doar pe o parte, crescand la aplecarea capului in piept si in timpul somnului nocturn; – secretia se accentueaza si mucusul devine purulent; – scurgerile nazale sunt unilaterale.
Mai rar, complicatiile sunt cerebrale (abces cerebral, meningita), putand provoca dureri de cap severe si stare de confuzie. In cazuri rare, sinuzita poate fi complicata si de o infectie a oaselor care contin sinusurile.
– Prevenire. Daca suferiti de rinofaringita, urmati aceste sfaturi: – aerisiti camerele in mod regulat (cel putin 10 minute, dimineata si seara); – mentineti o temperatura de 18-20ºC in casa si, daca este necesar, umidificati interiorul; – evitati fumatul si expunerea la fumul de tutun (scade capacitatea de aparare a peretelui respirator si la inflamatia cronica); – suflati-va nasul de cate ori este necesar (cate o nara, succesiv); – pana la vindecare, evitati inotul in piscina sau scufundarea.
Adoptati o igiena orala buna: periati-va corect dintii si consultati-va regulat dentistul, pentru a evita formarea abcesului sau a cariilor dentare. In sinuzita alergica, este suficient sa se evite expunerea la substante alergene, pentru a le limita efectele. Medicamentele antialergice sau antiastmatice pot ajuta si ele.
– Prevenirea presupune si „gesturi de bariera”: – spalati-va mainile in mod regulat cu sapun sau cu o solutie hidroalcoolica (mai ales dupa ce va suflati nasul, tusiti sau stranutati, dar si inainte de mese sau de pregatirea acestora); – tusiti sau stranutati in indoirea cotului sau intr-un servetel de unica folosinta; – limitati contactul direct cu cei din jur (imbratisari, strangeri de mana etc.) si purtati masca, daca este necesar.
– Tratamentul sinuzitei se bazeaza in primul rand pe masuri locale si de mediu: – inhalatii pe baza de uleiuri esentiale (eucalipt, rozmarin); – spalarea curenta a narilor cu ser fiziologic, apa termala sau apa sarata; – aplicati prosoape calde si umede pe sinusurile afectate; – hidratati-va suficient si pe tot parcursul zilei; – evitati schimbarile bruste de temperatura; – utilizati un umidificator de aer, pentru a evita aerul excesiv de uscat (se poate tine un vas cu apa descoperit, in apropierea unei surse de caldura); – evitati fumatul si limitati expunerea la substante iritante; – pentru a evita durerea ulterioara, nu va inclinati capul in jos.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii