Anafilaxia este o situatie de urgenta si poate pune viata in pericol daca nu se intervine cu promptitudine. Daca se suspecteaza ca o persoana are un atac de anafilaxie, aceasta ar trebui sa fie dusa imediat la sectia de urgenta pentru gestionare.
Cand declansatorul potential, acul unei insecte, este vizibil (de exemplu, la intepatura de albina sau de viespe) si este incorporat in piele, trebuie indepartat usor, pentru a preveni expunerea ulterioara.
Anafilaxia determina efecte grave, precum: – scaderea severa a tensiunii arteriale; – ingustarea severa a cailor respiratorii (impiedica respiratia); – laringele si tesuturile umflate si edematoase ale gatului constrang si mai mult caile respiratorii si impiedica respiratia. Caracteristicile anafilaxiei sunt cauzate de eliberarea excesiva de histamina chimica in organism.
Adrenalina actioneaza prin ingustarea vaselor de sange, ajutand la cresterea tensiunii arteriale, la reducerea edemului si astfel a umflarii in gat si a altor tesuturi. Asadar, ea intervine direct pe caile respiratorii si pe plamani pentru a le deschide si a facilita respiratia.
Adrenalina are in general o actiune opusa histaminei, fiind antagonistul ei fiziologic si suprima eliberarea acesteia. De aceea, unul dintre cele mai recomandate tratamente in anafilaxie este injectia cu acest preparat farmaceutic. Injectia trebuie administrata de indata ce se suspecteaza o reactie grava. Cei care au avut anterior atacuri de anafilaxie pot purta un auto-injector specific, iar daca sunt constienti, il pot folosi in cel mai scurt timp posibil.
La majoritatea persoanelor exista un raspuns rapid la simptomele anafilaxiei dupa administrarea injectiei cu adrenalina. Daca nu apare nicio imbunatatire dupa cinci minute, poate fi administrata o a doua doza. La pacientul inconstient, caile respiratorii trebuie sa fie deschise si curate, fara obstructii in respiratie. El se va aseza intr-o pozitie confortabila, salvatorul asigurandu-se ca este sustinut de un picior si un brat. Caile respiratorii pot fi deschise inclinand capul si ridicand barbia. Acest lucru impiedica pacientul sa se sufoce cu secretiile din gura sau varsaturi.
Daca respiratia sau inima persoanei se opresc, trebuie efectuata resuscitarea cardiopulmonara, iar picioarele vor fi ridicate, pentru reducerea scaderii drastice a tensiunii arteriale.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii