Stim!, ar raspunde mai fiecare dintre noi. Ne tinem cât mai departe de cei bolnavi, pâna când se vindeca! si nu mâncam cu mâinile murdare! Sigur, pe scurt, cam acestea ar fi regulile de baza, desi, în special în cazul bolilor cu poarta de contaminare digestiva (dizenterie, salmoneloza, trichineloza, hepatita etc.
Stim!, ar raspunde mai fiecare dintre noi. Ne tinem cât mai departe de cei bolnavi, pâna când se vindeca! si nu mâncam cu mâinile murdare! Sigur, pe scurt, cam acestea ar fi regulile de baza, desi, în special în cazul bolilor cu poarta de contaminare digestiva (dizenterie, salmoneloza, trichineloza, hepatita etc.) sau aerogena (gripa, viroze respiratorii) exista si alte modalitati de infectare, carora nu li se acorda întotdeauna suficienta atentie. Totusi, este un lucru dovedit deja ca masurile individuale de prevenire a îmbolnavirilor sunt cele mai eficiente. Totul este ca aceste masuri sa fie cunoscute si aplicate nu doar ocazional, ci permanent, ca o forma constanta de comportament, cu atât mai mult cu cât ele sunt deprinderi si atitudini igienice elementare, care definesc omul civilizat. Sa ne reamintim câteva dintre…
Cele mai importante… „porunci”
Sa evitam pe cât posibil aglomeratiile în „sezonul gripelor” sau în caz de epidemie. Persoanele cu imunitate scazuta, mai sensibile la îmbolnaviri sau suferinde de anumite boli cronice care subrezesc starea de sanatate trebuie cu atât mai mult sa se protejeze prin diminuarea riscului la expunere. La fel copiii mici, gravidele si batrânii, mult mai vulnerabili în comparatie cu persoanele cu o sanatate „de fier”.
Sa stam la distanta de cei care îsi fac un titlu de glorie din „a duce boala pe picioare”.
Sa ne asiguram ca în colectivitatile de copii (crese, gradinite, camine, clasele primare) se efectueaza triajul zilnic al copiilor la prezentarea de dimineata si ca exigenta în ceea ce priveste izolarea si solicitarea medicului în cazurile care prezinta semne de boala sunt respectate.
Sa evitam sa ducem la gura „fara sa ne dam seama” diferite obiecte cu care lucram (creioane, pixuri, stilouri), sa înmuiem degetele în gura când rasfoim un dosar sau o carte, când lipim plicuri, timbre sau etichete ori, si mai rau, când numaram banii.
Sa ne spalam pe mâini cu apa si sapun înaintea fiecarei mese si, evident, dupa folosirea toaletei.
Sa nu consumam apa potabila din surse dubioase.
Sa folosim pahare individuale si tacâmuri proprii mai ales la locul de munca.
Sa solicitam educatorilor din colectivitatile de copii mici sa supravegheze cu atentie modul de spalare si sterilizare a veselei, precum si grija de a forma copiilor deprinderi corecte în privinta folosirii individuale a canilor si tacâmurilor.
Sa nu abandonam mai vechiul obicei de a pune zilnic în ghiozdanelul copilului din clasele primare o gustare pregatita de acasa pentru recreatie. Un pachetel redus ca volum, bogat în calorii, compus din alimente cât mai nealterabile; 1-2 sandvisuri si un fruct sunt suficiente; ambalate separat în servetele pot fi consumate în mod igienic. Va asigurati astfel ca scolarul nu manânca produse dubioase, cumparate de la orice chiosc.
Sa consumam numai alimente proaspat preparate si din surse autorizate, de încredere, iar pe cele perisabile sa le pastram în frigider.
Sa cumparam cantitati potrivite pentru o singura gustare la locul de munca, pentru a evita sa le pastram de pe o zi pe alta, la temperatura camerei (în special când e vorba de preparate din carne, maioneze, prajituri cu crema si frisca etc.).
Sa consumam conservele de peste sau carne la o singura masa si imediat ce a fost deschisa cutia; sa acceptam ideea ca mai bine aruncam conserva al carei continut are o culoare, un gust sau un miros neobisnuit, dizgratios, decât sa o înghitim pe… nerasuflate.
Sa consumam fructe si legume bine spalate, sub jet de apa cu presiune. Sa nu ne lasam pacaliti de fructele superb lustruite din piata.
Vaccinurile, aliatii nostri
Din nefericire, respectarea unor reguli de igiena, cum sunt cele enumerate, nu este întotdeauna suficienta pentru a ne feri de unele boli. Ca masura de prevedere, exista si posibilitatea unei aparari specifice fata de boli prin crearea imunitatii; aceasta se poate dobândi prin administrarea de vaccinuri.
Prin introducerea pe scara nationala a unor vaccinuri cum ar fi cea antivariolica, antipoliomielitica, antidifterica, antitetanica, antitifoidica, contra tusei convulsive etc., unele dintre aceste boli au fost lichidate sau reduse la destul de putine cazuri. Vaccinurile sunt preparate microbiene sau virale, lipsite de pericole, dar care asigura o protectie contra bolii pe o perioada limitata de timp. De aceea, unele trebuie repetate la intervale mai mult sau mai putin lungi. În cazul unor boli ca rujeola, oreionul, tetanosul etc., pentru evitarea îmbolnavirii celor presupusi a fi infectati se administreaza precoce gamaglobulina, imunoglobuline sau seruri specifice (cum ar fi antitetanos), care contin anticorpi si sunt capabile sa opreasca dezvoltarea bolii.
Sanatatea, cucerita zi de zi
Un rol important în prevenirea îmbolnavirilor prin boli infectioase îl are si rezistenta generala a organismului. Aceasta se obtine printr-o alimentatie rationala, cu un continut suficient de vitamine naturale (în special vitamina C), o viata cu program ordonat, cu odihna suficienta, miscare în aer liber, calirea organismului prin expunerea la factorii naturali de clima, practicarea unui sport sau a gimnasticii.
Importanta miscarii în gestionarea diabetului
Activitatea fizica regulata constituie un element important în gestionarea sanatatii generale si...
Comentarii