Termenul de origine cu care este denumita aceasta tendinta controversata si periculoasa pentru sanatate este „legging legs” (în traducere literala – „picioare jambiere”, sintagma ce sugereaza tocmai urmarirea obtinerii unei subtirimi nenaturale a acestora).
Fenomenul câstiga teren pe retelele de socializare, promovând cu superlative un „ideal” care se poate dovedi daunator în primul rând pentru generatiile tinere.
Concret, ignorate în lumea modei de zeci de ani, jambierele revin în atentie, dar nu neaparat cu sprijinul unor argumente corecte si ferme. Respectiva piesa de îmbracaminte se afla în centrul unei tendinte controversate si pe buna dreptate: presupune idealizarea coapselor ferme, modelate si ultrasubtiri.
Daca promovarea exercitiilor fizice se dovedeste a fi un lucru pozitiv, nu acelasi lucru este valabil si pentru evidentierea regulata, daca nu constanta, a „corpurilor perfecte”. Contrar credintei curente, cele doua sunt departe de a fi legate intrinsec, fie si doar pentru ca nu vizeaza aceleasi obiective. În primul caz, avantajele/satisfactiile aspectului exterior în raport cu sanatatea generala sunt cele care primeaza; în al doilea caz, se vorbeste despre un ideal de frumusete care poate provoca mai multe daune decât beneficii pentru sanatate.
Tulburarile de alimentatie, scaderea stimei de sine, cresterea nivelului de anxietate se numara printre consecintele glorificarii subtirimii extreme. In ciuda aparitiei miscarii pozitive a corpului, acest cult al subtirimii ramâne omniprezent în societatea noastra.
Tendinta „legging legs” nu este chiar o noutate, ci o alta varianta a celebrului „thigh gap”: decalajul sau spatiul „discret” dintre coapse, care vine si evolueaza în ritmul anotimpurilor si idealizeaza coapsele ferme, bine conturate, dar subtiri.
Aproape anual, noi provocari invita femeile (predominant tinere) – acesta fiind în esenta publicul-tinta – sa-si aprecieze coapsele ce dezvaluie acest decalaj care le-ar face… perfect proportionate, conform unor principii bine definite, ce cultiva acest ideal de subtirime promovat de societate. În urma cu câtiva ani, tendinta prezentata ca ideal cerea ca femeia sa stea drept, cu picioarele unite, pentru a scoate în evidenta acest decalaj râvnit pentru ca toata lumea sa-l vada, apoi provocarea a fost refuzata în „varianta” ei de a sta alungita (de pilda, la plaja), dar întotdeauna pentru a arata acest „decalaj” dintre coapse.
O moda care a cunoscut însa si o contratendinta – „coapsele de sirena” – care pretindea absenta spatiului dintre coapse si care încerca sa puna capat acestei forme de „rusine corporala”. Pentru ca, daca asemenea provocari le pot împinge pe femeile tinere sa slabeasca cu orice pret, pe de alta parte le ostracizeaza pe cele care nu se încadreaza în „parametrii” rigizi predefiniti.
O concluzie generala, formulata succint, însa valabila în oricare dintre cazurile referitoare la cele doua tendinte sus-mentionate, arata ca persoanele care urmeaza indicatiile respective, prin care se promite o silueta „de vis”, în realitate risca foarte mult sa aiba probleme de sanatate atât în planul fizic (aparatul locomotor, sistemul circulator, coloana vertebrala etc.), cât si în cel psihic!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii