Asadar, din nou despre riscurile si avantajele unora dintre cele mai cunoscute diete de slabit. Dieta dr. Atkins se bazeaza pe principiul potrivit caruia amestecul, in alimentatie, de hidrati de carbon (dulciuri) cu grasimi declanseaza obezitatea. Daca se elimina dulciurile, organismul va consuma propriile rezerve din grasimea stocata. Elementele de baza ale dietei sunt untul, brânzeturile grase, carnea (inclusiv mezelurile), ouale, pastele fainoase. Dieta dureaza o luna, prezinta avantajul unei importante scaderi in greutate, dar prin dezechilibrele declansate este oricum contraindicata, spun nutritionistii.
Principiul dietei Montignac, bazata pe o alimentatie diversificata, presupune asocierea proteinelor cu fibrele si a lipidelor cu glucidele. Sunt permise toate categoriile de alimente: carne, legume, fructe, pâine. Dureaza mult, fiind considerata o dieta de cursa lunga. Dieta este usor de urmat si presupune cinci mese pe zi, cu cantitati nelimitate de alimente. Dezavantajele dietei se datoreaza faptului ca sunt interzise alimentele prelucrate industrial sau conservele, iar pentru mentinerea rezultatelor trebuie tinuta toata viata. Totusi, nutritionistii sunt de parere ca este imposibil sa inselam enzimele digestive pentru a neutraliza constituentii alimentari, in cazul disocierii stricte, impuse de dieta.
In cadrul dietei vegetariene se consuma doar legume, lactate si uneori oua. Aceasta dieta prezinta avantajul ca diminueaza riscul aparitiei unor maladii (infarct, atac cerebral, diabet, dislipidemii), iar kilogramele pierdute nu se depun din nou. Dezavantajul major il constituie faptul ca aceasta dieta nu contine aminoacizi, „caramizile” refacerii celulelor corpului uman. Lipsa albuminelor din organism, generate de aminoacizii de origine animala, poate avea drept consecinta, intre altele, probleme cu memoria.
Vegetarienii absoluti au carente in anumite vitamine (D, B2, B12) care se obtin doar din produse de origine animala (oua, ficat). In opinia nutritionistilor, problemele dietei vegetariene stricte pot fi depasite fie daca se consuma oua si lapte, fie daca se administreaza suplimente vitaminice.
Despre dieta grupelor sangvine, dr. Judith Stern, profesor de nutritie si medicina la Universitatea din California spune ca „este pura pseudostiinta. Teoria dietei in functie de grupele sangvine nu are o baza stiintifica si poate duce la grave carente nutritive”.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii