Intr-o varianta solid argumentata, stiintific, colagenul ar fi secretul tineretii feminine. Astfel, se stie ca la 20 de ani, de exemplu, colagenul este secretat in mod natural intr-o cantitate apreciabila, fapt ce asigura si tonicitatea pielii. Cu vârsta insa, aceasta productie scade si se impun diverse stimulari.
Specialistii ne amintesc faptul ca elastina impreuna cu colagenul (nimic altceva decât o proteina) formeaza structura de rezistenta care sustine pielea. Colagenul se gaseste insa in tot corpul la nivelul tesuturilor organelor. Pe masura ce avansam in vârsta, colagenul natural incepe sa se degradeze, fapt ce duce la subtierea pielii, la formarea unor linii fine si a ridurilor. Procesul de pierdere a elasticitatii si fermitatii pielii incepe in jurul vârstei de 30 de ani. Asadar, lupta antiimbatrânire trebuie programata din tinerete. Iata si câtiva „dusmani” care ar necesita atentie. Intre acestia este mentionat fumatul, care degradeaza intr-un ritm mai alert colagenul din piele. Apoi, alcoolul are un efect asemanator. De asemenea, cercetatorii spun ca si zaharul distruge colagenul si elastina din piele. Alti dusmani ai colagenului sunt razele ultraviolete, radicalii liberi si diverse schimbari hormonale.
Cum putem ameliora diminuarea colagenului?
Folosirea cremelor in acest scop este un subiect controversat pentru ca nu s-a putut demonstra cât sunt de eficiente. Totusi, se considera ca vitamina C si coenzima Q10 stimuleaza productia de colagen, dupa un astfel de tratament pielea devenind mai tonica. In schimb, o solutie eficienta este sportul. Activarea circulatiei si a microcirculatiei, datorata activitatii fizice, are ca efect si stimularea colagenului.
Apoi, „secretul tineretii” este conditionat si de o serie de alimente pe care nu ar trebui sa le ocoliti. Astfel, rosiile contin mult licopen, substanta care inhiba enzimele care distrug colagenul. (Surprinzator, poate, rosiile gatite contin mai mult licopen decât cele crude.) Citricele si ardeiul iute contin vitamina C, cunoscuta drept stimulent puternic pentru productia de colagen. Usturoiul contine sulf, substanta care ajuta organismul in producerea colagenului. In plus, contribuie la refacerea fibrelor deteriorate. La fel, consumul pestelui, bogat in acizi grasi de tip omega 3, ajuta la mentinerea epidermei moale si supla.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii