750 g cartofi rosii, sare, nucsoara, 250 g smântâna.
Pentru crusta: 2 cepe, 5 catei usturoi, 1 ardei iute verde, 1 ardei iute rosu, 2 linguri pesmet, 50 g miez nuca, o lingura zeama de lamâie, 2 linguri sirop de catina.
Se curata cartofii de coaja, se spala, se taie felii subtiri si se asaza straturi-straturi intr-o forma de budinca unsa. Cartofii se condimenteaza cu sare si un praf de nucsoara rasa, se toarna peste ei smântâna, se dau la cuptor pentru 20 de minute. Se curata ceapa, usturoiul si se toaca marunt. Se spala ardeii iuti, se indeparteaza semintele, nervurile si se taie felii subtiri. Ceapa, usturoiul si ardeii iuti se amesteca bine cu pesmetul, nucile taiate marunt, zeama de lamâie si siropul de catina, se potriveste de sare si se pun peste cartofi. Se lasa iar la cuptor sa se rumeneasca.
Budinca de clatite
Aluat: 2 oua, 500 ml lapte, 250 g faina, putina sare.
Umplutura: 200 g brânza de vaci, 2 oua, 2 linguri smântâna, 2 linguri zahar, o lingurita faina, 25 g stafide, coaja de lamâie, sare, unt pentru uns forma, pesmet.
Din ingredientele de mai sus se prepara clatitele. Se pregateste o umplutura din brânza de vaca sfarâmata, amestecata cu oua, smântâna, faina, zahar, coaja rasa de lamâie, stafide si un praf de sare. Se unge bine cu unt o cratita de marimea clatitelor. Se presara pesmet. Se asaza o clatita pe fund si 3-4 pe margini, astfel încât dupa ce s-a umplut cratita sa poata fi întoarse deasupra pentru a înveli toata budinca. Se pune peste clatita de la fund un strat subtire de umplutura, apoi din nou o clatita si tot asa pâna se umple cratita. Se întorc deasupra clatitele de pe margini, se stropeste cu unt, se da la cuptor. Se coace trei sferturi de ora la foc potrivit. Se rastoarna si se presara cu zahar vanilat.
Comentarii