Se aleg gogosari mari, carnosi, bine inrositi, proaspeti culesi si nevatamati. Se spala bine, se scoate cotorul cu seminte, se taie pe jumatate cei mari sau se lasa intregi cei mijlocii. Se umplu cu buchetele de conopida cruda, aleasa si spalata.
Perele este bine sa fie mari, verzi si tari. Se spala, se scoate codita, se taie in sferturi si se curata de casuta si sâmburi.
Strugurii sa fie de calitate superioara negri si albi, struguri coarna, cu bobite mari si carnoase.
Pregatirea borcanului: Un borcan de 5-10 litri se spala cu apa cu soda, se clateste bine cu apa rece. La fundul borcanului punem crengute de visin, 1/2 pliculet boabe de mustar, 1-2 bucati hrean curatat, spalat si taiat marunt.
Fierberea otetului: Punem intr-un vas 1 l otet, 2 l apa, 2 linguri sare mare (la 1 l lichid), 2-3 foi de dafin, boabe de piper, 2-3 linguri cu miere de albine sau 2-3 linguri cu zahar. Se potriveste de gust. Se pot pune o parte otet si trei parti apa. Se fierbe in clocot.
Se asaza gogosarii umpluti cu conopida, unul lânga altul, apoi sferturi de pere, cirochini de struguri, crengute mici. Se repeta pâna la umplerea borcanului. Deasupra gogosarilor facem un grilaj din suvite de hrean spalat si curatat. Acest grilaj tine foarte bine gogosarii in otet.
Punem sub borcan mai multe lame de cutit si turnam otetul fierbinte. Adaugam o lingurita de conservant. Legam borcanul cu doua rânduri de celofan si apoi cu o pânza curata. Acoperim borcanul cu o patura si-l lasam pâna a doua zi. Stergem borcanul si-l depozitam in beci sau camara.
Comentarii