6 fileuri macrou, 250 g iaurt, 200 ml lapte de cocos, 1/2 lamaie, curry, enibahar pulbere, frunze prospete de busuioc, 5 catei de usturoi, sare, o lingura de ulei, sofran, o legatura de marar, 25 ml coniac fin.
Fileul de peste se spala si se usuca intr-un prosop de bucatarie. Intr-un bol se toarna uleiul peste care adaugam usturoiul bine pisat, mararul taiat marunt si zeama de la lamaie. Amestecam bine pana ce compozitia devine omogena, apoi se pun toate celelalte ingrediente si le omogenizam in continuare pana devine un amestec cremos. Se tin fileurile in aceasta pasta si se lasa la rece circa 5 ore dupa care se consuma ca atare.
Alivenci moldovenesti
1 litru lapte, 300 g malai, 500 g branza de vaci, 250 g smantana, 100 g unt, 50 g faina, 4 oua, o lingurita sare.
Intr-o cratita de 3 litri, se pun laptele, untul, sarea si se fierb. Cand clocoteste, se adauga malaiul, amestecand continuu sa nu se formeze cocoloase. Cand se ingroasa, se ia de pe foc. Cand s-a mai racit, se adauga branza maruntita, smantana, galbenusurile, faina si se incorporeaza. Se toarna albusurile batute ca la bezea. Compozitia se pune intr-o tava unsa si tapetata si se da la cuptor aproximativ 40-50 minute. Se taie in patrate si se servesc calde, cu smantana.
Comentarii