250 g fasole verde, 250 ml supa de legume, zeama de la o lamâie, 250 g varza, 250 g telina, 4 rosii, 4 morcovi, 1 castravete, ulei de masline, piper macinat, 500 g piept de pui fiert, sare de mare.
Pentru sos: 250 g kefir, o ceapa, zeama de la o lamâie, o legatura cozi de ceapa verde, o legatura patrunjel, tarhon verde.
Se pune pe foc supa de legume cu zeama de lamâie si se fierbe în ea fasolea curatata si taiata bucati potrivite. Varza tocata se amesteca bine cu sare, se opareste cu 1/2 ceasca de supa de legume fierbinte si se framânta cu mâna pâna ce se înmoaie. Telina taiata betisoare se pune în zeama în care a fiert fasolea si se lasa sa fiarba încet câteva minute. Se scot legumele fierte si se lasa sa se raceasca. Rosiile se taie în 8, morcovii se dau pe razatoarea mica, iar castravetele se taie felii subtiri. Se asaza toate legumele pe un platou, se stropesc cu putina zeama de lamâie si cu ulei de masline, se sareaza si se pipereaza. Pieptul de pui se taie felii si se asaza lânga legume. Se amesteca bine kefirul cu ceapa tocata si zeama de lamâie, se încorporeaza verdeata tocata, se potriveste de sare, piper si se toarna peste legume.
Trigoane cu brânza
300 g telemea desarata, 50 g cascaval ras, 1 ou, piper alb, 15 foi de placinta, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri unt topit.
Se încinge cuptorul bine. Se pune telemeaua într-un castron, se sfarâma cu furculita, se adauga cascavalul ras, oul batut si se amesteca bine. Se omogenizeaza untul topit cu uleiul, se unge o foaie de placinta si se împatureste în trei, pe lung. Pe coltul aluatului împaturit se pune o lingura cu brânza si se acopera cu celalalt colt, formându-se un triunghi. Se continua asa pâna la capatul aluatului si apoi se umplu, pe rând, si celelalte foi, pâna ce se termina amestecul de brânza. Se asaza trigoanele pe o tava unsa, se ung cu unt si ulei, se dau la cuptor si se coc 20 de minute, pâna ce se rumenesc frumos si devin crocante. In amestecul de brânza se pot încorpora – dupa gust – patrunjel, marar, busuioc etc. –, iar înainte de a coace trigoanele, peste ele se pot presara seminte de susan.
Comentarii