O palpitanta legenda s-a tesut in jurul evadarii lui Napoleon din exilul fortat de pe Insula Sfanta Elena. Nostalgici ai imparatului, probabil, au pus cap la cap elemente reale pentru a creiona un alt final pentru viata marelui invins de la Waterloo, din 1815. Fuga din exil s-ar fi produs trei ani mai tarziu.
Sunt doi ipotetici salvatori ai lui Napoleon in legendele evadarii lui din Insula Sfanta Elena. Cel mai important este amiralul englez Thomas Cochrane (1775-1860), un lord al Amiralitatii britanice pe care francezii l-au poreclit „Lupul Marilor”.
„Lupul Marilor” intra in actiune
Un eveniment umilitor l-a facut sa-si urasca tara si sa se razbune incercand salvarea lui Napoleon. In 1814, el a fost acuzat de fraudarea Bursei de Schimb Regale din Londra, profitand de zvonul ca Napoleon ar fi fost ucis de cazaci (dupa infrangerea de la Leipzig, 1813). Lordul a fost pus la stalpul umilintei (o ora), inchis un an, amendat si cu averea confiscata.
In aceste circumstante, Lupul Marilor se pune la dispozitia rebelilor din Chile, in 1817. El devine amic al liderului chilian Bernardo O’Higgins, si organizeaza flota dupa rigoarea britanica. Evenimentele politice din America de Sud erau favorabile obtinerii independentei Argentinei, Columbiei, Braziliei si altor tari fata de Spania si respectiv Portugalia. In acest scop, lordul Cochrane are o idee spectaculoasa: eliberarea lui Napoleon si punerea lui in fruntea unui imperiu sud-american!
Ideea de a-l scoate pe Napoleon de pe Insula Sfanta Elena (izolata in Pacificul de sud, la 2000 de kilometri distanta de Brazilia si Africa) a fost aflata de la sotia lui Cochrane. Fost inamic al imparatului, lordul stia ca va aduce in America de Sud un lider puternic si charismatic. In anul 1818, un corsican din suita lui Cochrane este dus in Insula Sfanta Elena si substituit lui Napoleon. Acesta ar fi ajuns in Chile si ar fi organizat miscarile de eliberare ale coloniilor spaniole. Napoleon ar fi murit in 1838, in palatul sau din Santiago de Chile, la 69 de ani… Atunci cine a murit in 1821 si cui i s-a luat masca mortuara de catre medicii englezi chemati anume? Au fost si acestia complici ai Lupului Marilor?
Nici bonapartistii fugiti in America de Sud n-au stat cu mainile in san. Astfel, fascinanta poveste a lui Cochrane este, culmea!, anulata tocmai de al doilea posibil salvator, generalul francez Charles Lallemand (1774-1839), un bonapartist pur sange care s-a salvat plecand in America. Acolo s-a implicat in luptele Spaniei cu SUA. El a organizat o armata de 400 de bonapartisti, care urma sa debarce pe Insula Sfanta Elena si sa-l scoata in larg pe Napoleon cu ajutorul unui… submarin.
Din 1775 existau cateva submarine primitive, cu vasle, in SUA si Franta (din 1800), cu performante ridicole. Faptul ca atat planul lui Lallemand, cat si tentativa lui Cochrane au esuat o dovedeste (printre altele), testamentul lui Napoleon; acesta i-a lasat lui Lallemand 100.000 franci, pe care generalul i-a putut ridica numai dupa confirmarea mortii imparatului.
PAUL IOAN
Comentarii