Surprinzatorul atac japonez contra SUA de la Pearl Harbor, din 7 decembrie 1941, a fost razbunat in mai multe moduri de catre fortele militare aeriene intrate in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Una dintre modalitatile de revansa antijaponeza a fost campania de bombardare a unor tinte strategice de pe teritoriul principalelor insule nipone. O tinta predilecta a fost Tokyo, unde se afla o puternica industrie militara. Dar raidurile au avut ordin sa fereasca Palatul imperial unde locuia imparatul Hirohito.
Cel mai puternic bombardament din istorie
Primul pas in strategia americana de atacuri aeriene asupra capitalei Tokyo a fost gasirea unor aeroporturi mai apropiate de tinta. Raidurile plecate din China (Operatiunea "Matterhorn") nu puteau fi eficiente, de aceea SUA au ocupat principalele insule din Arhipelagul Marianelor (Saipan si Tinian, in nord-vestul Pacificului). Simultan, industria militara americana a realizat "arma letala", si anume superfortareata aeriana de raza lunga, bombardierul B-29 (Boeing). Si asta pentru ca trebuie amintit ca primele raiduri (Operatiunea "Doolittle") din aprilie 1942 nu au avut eficienta asteptata, fiind folosite aparate B-25 lansate de pe istoricul purtator de avioane USS Hornet. Cu acea ocazie, doua echipaje americane au fost luate prizoniere si ucise (contrar Conventiei de la Geneva). Dar B-29 putea zbura la 9 kilometri altitudine, cu o raza operationala de 6.000 de kilometri (90 la suta din bombe au fost lansate de pe acest gen de avion).
Primele raiduri asupra capitalei Tokyo s-au desfasurat in noiembrie 1944, cu lansare din nordul Arhipelagului Marianelor. Generalul Curtis LeMay a ordonat bombardarea strategica de la maximum 2.500 metri altitudine, cu bombe incendiare (locuintele japoneze erau din lemn si carton). Primul raid a folosit 174 aparate B-29. Cel de-al doilea mare raid a fost numit Operatiunea "Meetinghouse", la 9-10 martie 1945, cand 334 super bombardiere au aruncat 1.700 tone de bombe asupra orasului Tokyo. Au rezultat cele mai mari distrugeri din istorie, mai mari decat cele de la Hiroshima si Nagasaki.
Au murit imediat aproximativ 100.000 de persoane, foarte multe altele fiind prinse in incendiile devastatoare care au urmat (care au afectat si Palatul imperial). In atacurile aeriene urmatoare, americanii au aruncat bombe incendiare asupra fabricilor de munitie si asupra zonelor urbane din apropierea resedintei imperiale, cu scop de distrugere a moralului liderilor japonezi. Practic, aproape toate arsenalele armatei japoneze din Tokyo au fost distruse. S-a folosit si "Bomba dovleac", o replica nenucleara a lui "Fat Man" (aruncata la Nagasaki), de 5,34 tone si 3,78 metri lungime! Aceasta a fost proiectata tot in cadrul Proiectului Manhattan (pentru prima bomba atomica).
Cine si-a cerut scuze
In fata acestor lovituri nimicitoare (implicit cele nucleare), imparatul Hirohito a semnat capitularea in subsolul Palatului imperial, unde se afla si biblioteca. Era 15 august 1945. Peste 50 la suta din Tokyo era distrus. 105.400 urne au fost depuse la Memorialul din Yochoamicho Park. Iar in 2007, prim-ministrul japonez Abe Shinzo si-a cerut scuze pentru bombardarea unor orase mari din China, intre 1938 si 1943. El a subliniat ca Japonia trebuia sa capituleze mai devreme, cand pierderea razboiului devenise inevitabila.
PAUL IOAN
Comentarii